Милосављевић: За грађане Русије би било најбоље да се не деси грађански рат

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jun.2023, 16:33

Милосављевић: За грађане Русије би било најбоље да се не деси грађански рат

Политиколог Зоран Милосављевић рекао је данас, поводом актуелне ситуације са руском паравојном формацијом „Вагнер“, да то што се дешава није неочекивано, али да би за грађане Русије било најбоље да не дође до грађанског рата. Фото: Танјуг/AP Photo Милосављевић је навео да су сада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << многи изненађени дешавањима у Русији, али да то не треба да чуди, јер је у претходном периоду било много неслагања у тзв. војном естаблишменту.
„Заборављају људи да све ово датира давно, од начина на који је формиран Вагнер. Први пут се појавио у источној Русији 2014. године да би помогао руским сепаратистима, а онда имамо утицај Вагнера такође и у Либији, па у Централноафричкој Републици“, навео је Милосављевић за Тањуг.
Он је навео да је шеф руске паравојне групе „Вагнер“ Јевгениј Пригожин индиректно нападао председника Русије, због руског министра одбране и генерала армије Сергеја Шојгуа, јер је желео да заузме његову позицију, зато што сматра да је он више урадио на ратишту. „Ту има свега и свачега, од интереса, до криминалних деловања и видите и сами на терирорији Украјине шта се све дешавало од почетка када је он кренуо да се буни и да показује прве кораке незадовољства“, навео је он.
Дарко Трифуновић из Института за националну безбедностнавео је да је важно да се направи анализа руских тенкова и специјалних јединица око Кијева до тенковске колоне која иде ка Москви и да би та анализа она показала кроз какве проблеме пролази Русија, као и председник те државе Владимир Путин. „Овим потезом како год да се он заврши, ударен је камен могућег распада Руисије. Ово ће имати несагледиве последице без обзира на то како ће се завршити, позитивно или негативно по Пригожина“, рекао је он
Он је навео да је план руске војске и Путина био да искористи Пригожина, а да је Пригожин разумео да ће крај те игре за њега бити „останак без главе“.
„Он је то добро разумео, јер његово слање на Бахмут и оно што је руска армија све време радила тамо – није му давала довољан број наоружања“, рекао је Трифуновић.
Vagnerovci se trenutno nalaze na oko 400 km od Moskve

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Милосављевић: За грађане Русије би било најбоље да се не деси грађански рат се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.