Охридско језеро: Плави бисер Балкана

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jun.2023, 14:54

Охридско језеро: Плави бисер Балкана

На самој граници између Македоније и Албаније налази се Охридско језеро, једно од најлепших језера старог континента. Фото: Pixabay/Discavering Macedonia Уз то, са 300 метара дубине и три милиона година важи и за једно од најстаријих и најдубљих језера у Европи. Уз његову источну обалу ту је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и Охрид, прастари градић, јединствене архитектуре окружен природним лепотама какве се ретко виђају.
Локалци ће посетиоцима поносно напоменути да је Охрид “балкански Јерусалим” јер је некада имао 365 цркава – “по једну за сваки дан у години.
Међутим, осим осунчаних црквених торњева Охрид посетиоцима нуди много више, почевши од бајковитог старог града кога је UNESCO заштитио као светску баштину.
Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969 Уске калдрмисане улице, средњовјековне камене куће и лепе цркве стварају аутентичну кулису која моментално враћа у прошлост. Историјски споменици као што је Црква светог Јована Канеа, саграђена у 13. веку, одузимају дах својом архитектуром и раскошним фрескама које приказују библијске приче.
Мали стари град је у себи акумулирао античку, средњовековну, османлијску и модерну историју. Једно је од најстаријих насеља у Европи са археолошким налазима из неолита. Антички град Лихнид (4. век п.н.е) налази се у самом центру модерног Охрида те је град до данас обавијен велом легенди и давне историје.
Фото: Pexels/Ljupco dzambazovski Од историјске важности су и старе куће специфичне регионалне архитектуре коју одликују јасан стил и неколико типичних обележја – куће осим што иду у висину, се помало и шире на горњим нивоима, доњи део им је сазидан од камена док су годњи зидани од лакших материјала, као што је нпр. дрво.
Такође, у 19. веку, када су већина ових кућа грађене, простор је оранизован тако што је постојала јасна подела на део куће у ком је живела породица и други део који је служио дружењу. Наравно, разне су варијације на тему, у складу са афинитетима или финансијама власника.
Најрепрезентативнији пример грдске архитектуре је кућа Робевих (1825.), данас заштићена као споменик културе, а у њој се налази и археолошки музеј. Али ова локација на само 700 километара од Новог Сада не задивљује како својом историјом, већ и природним лепотама које је тешко превести у речи.

Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969 Кад се ради о природи она је разнолика, те се осим самог језера овде налазе и импресивне планине, прелепа река и национални парк. Планине су покривене густим шумама храста, букве и борова, те представљају идеално окружење за планинарење, пешачење и истраживање.
Шумовити гребен изнад источне обале језера припада Националном парку Галичица, једном од најважнијих природних подручја у регији. Овај парк пружа разне могућности за активности на отвореном – од бројних стаза за шетњу и планинарење које воде до видиковаца с којих се пружа поглед не само на Охридско већ и Преспанско језеро.
Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969 Парк је дом разноврсне флоре и фауне, укључујући ендемске биљне врсте и птице селице. Ништа мање интересантна није ни река надомак града Охрид, Црни Дрим која додатно обогаћује природну разноликост регије.
Црни Дрим извире из планина Албаније и тече кроз Македонију, а затим се улива у језеро Охрид. Осим што представља незаобилазну локацију за најлепше фотографије, Црни Дрим пружа и могућности за различите активности на води, као што су пловидба, риболов и рафтинг.
С различитим разинама брзака, ова река нуди узбудљиво искуство за све оне који траже дозу адреналина. Осим разних активности које ће вас уморити, Охрид је савршено место и за одмор. Било да из манастира Св.Наум посматрате бескрајно плаветнило воде у мирној атмосфери, уживате у традиционалној свежој охридској пастрмци и локалним сиревима, или једноставно шетате уз залазак сунца уз обалу језера, пуњење батерија је загарантовано.
Фото: Unsplash/Milana Jovanov И за крај, за оне који са Охрида планирају да понесу само један сувенир – нека то буде охридски бисер. Ради се о посебној врсти бисера која се традиционално производи у овој регији, из слатководних шкољки које насељавају језеро. Техника узгоја бисера је прилично захтевна и тражи стручност и пажњу.
Процес почиње убацивањем одређеног иритантног материјала унутар шкољке, која тада почиње стварати слојеве бисерног сјаја.
Охридски бисер одликују изузетна чистоћа и сјај, а боја варира од беле до кремасте, са благим тоновима ружичасте и златне. Локални мајстори од њега израђују најразноврснији накит који представља одличан спој природног богатства и људске вештине.
Аутор текста: Н. К.
Kraljevske lokacije u Velikoj Britaniji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Охридско језеро: Плави бисер Балкана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.