Пригожин каже да држи војне објекте у Ростову, тражи да му војска не пружа отпор

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jun.2023, 09:53

Пригожин каже да држи војне објекте у Ростову, тражи да му војска не пружа отпор

Шеф руске приватне паравојне формације „Вагнер“ Јевгеније Пригожин изјавио је јутрос да његове снаге имају под контролом војне објекте у Ростову на Дону, укључујући и аеродром, јавља АП. Фото: Танјуг/Prigozhin Press Service via AP Он је, такође, позвао руску војску да му не пружа отпор јер, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << како је рекао, „ово није војни удар, већ марш правде“.
Пригожин је у видео снимку објавио да је са својим трупама ушао у Ростов на Дону, где се налази руски војни штаб који надгледа борбе у Украјини.
У другим видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама виде се војна возила, укључујући тенкове, на улицама града.
Пригожин је прецизирао да су његове снаге прешле у Русију из Украјине и стигле до Ростова. Он је рекао да се „Вагнеровци“ притом нису суочили са отпором младих регрута на контролним пунктовима и додао да се његове снаге „не боре против деце“.
„Али уништићемо сваког ко нам стане на пут, Идемо до краја“, рекао је он у једном од низа оштрих видео и аудио снимака објављених на друштвеним мрежама почевши од петка увече.
Пригожин је, такође, тврдио да је начелник Генералштаба, генерал Валериј Герасимов, наредио ратним авионима да гађају конвоје „Вагнера“, који су кретали поред обичних возила. Он је рекао и да су његове снаге обориле руски војни хеликоптер који је пуцао на цивилни конвој, али није било независне потврде, додаје АП.
Пригожин је навео да су теренски кампови „Вагнера“ у Украјини погођени ракетама, хеликоптерима и артиљеријском ватром по наређењу Герасимова, након састанка у Ростову са министром одбране Сергејем Шојгуом на којем су одлучили да униште ту паравојну формацију.
Пригожин је, такође, рекао да има 25.000 војника под својом командом и да ће „казнити“ Шојгуа. Шеф „Вагнера“ је, притом, позвао војску да не пружа отпор: „Ово није војни удар, већ марш правде“.
Снаге „Вагнера“ одиграле су кључну улогу у руском рату у Украјини, успевши да заузму Бахмут, где су се водиле најкрвавије и најдуже битке. Али Пригожин је све више критиковао руску војску, оптужујући је за неспособност и за недовољно слање оружја и муниције.
АП констатује да је Кремљ озбиљно схватио Пригожинову претњу, пошто је појачана безбедност у Москви и Ростову на Дону, али није одмах било јасно како је успео да уђе у јужни руски град или колико је војника имао са собом.
Putin: Pokušaj Vagnera da podeli društvo je udarac nožem u leđa Rusiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пригожин каже да држи војне објекте у Ростову, тражи да му војска не пружа отпор се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.