Бела кућа: САД и Кина и даље у преговорима о унапређењу односа

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jun.2023, 09:00

Бела кућа: САД и Кина и даље у преговорима о унапређењу односа

Из Беле куће саопштено је да су америчка и кинеска влада и даље у преговорима о унапређењу међусобних односа, уз оцену да Кина све више делује ангажовано. Фото: WikimediaCommons/Matt H. Wade Портпарол Беле куће Џон Кирби је поручио да не мисли да је изјава председника САД Џозефа Бајдена у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << којој је кинеског колегу Си Ђинпинга назвао диктатором, утицала на настојања да се поправе односи између Пекинга и Вашингтона, преноси Ројтерс.
Бајден је раније ове седмице, након посете државног секретара САД Ентонија Блинкена Пекингу назвао Сија “диктатором“.
Иако је Блинкен у Пекингу рекао да би поглавље са наводним кинеским шпијунским балоном требало да буде архивирано, Бајден је у уторак изнео лични коментар, рекавши да је Си био веома посрамљен када је балон уништен изнад америчког тла.
„Разлог због којег је Си Ђинпинг био веома узнемирен када сам срушио тај балон је то што је у њему била шпијунска опрема за коју није ни знао. То је велика срамота за диктаторе, када не знају шта се десило“, рекао је Бајден и додао да Кина има „стварне економске потешкоће“.
Само дан пре Бајденових коментара, Блинкен и Си су се договорили да стабилизују односе и уравнотеже ривалство Вашингтона и Пекинга тако што неће дозволити да се надметање претвори у конфликт.
Kako izgleda trening bejzbola u Novom Sadu? Za nove polaznike obezbeđeno pola godine besplatnog treniranja (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бела кућа: САД и Кина и даље у преговорима о унапређењу односа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.