Министар трговине Момировић преузео председавање Телом за олакшање трговине

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jun.2023, 16:55

Министар трговине Момировић преузео председавање Телом за олакшање трговине

Министар трговине Томислав Момировић преузео је председавање Националним координационим телом за олакшање трговине, саопштило је данас Министарство унутрашње и спољне трговине. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Момировић је, након данашње седнице Националног координационог тела >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за олакшање трговине у Влади Републике Србије, рекао да је за њега, као човека из привреде, то од суштинске важности и да ће дати све од себе да у наредном периоду направи резултат који ће значити привреди.
„Министарство трговине је високо на своју агенду поставило тему реформи које имају за циљ олакшање пословања за наше компаније и повећање БДП-а наше државе. Влада Републике Србије снажно подржава све економске и трговинске процеса који имају за циљ придруживање ЕУ и јачању регионалне економске сарадње“, навео је министар.
Како је навео, у току су преговори о споразумима о слободној трговини са Кином, Египтом, Уједињеним Арапским Емиратима и Републиком Корејом. Министар је рекао да очекује да ће ови споразуми допринети даљем приливу инвестиција у Србију. Момировић је додао да је у претходном периоду урађено много када је реч о регионалним економским иницијативама и да је за кратко време у оквиру Иницијативе Отворени Балкан укинут одређени број такси и накнада, као и поједине непотребне процедуре на граничним прелазима.
Како је истакнуто у саопштењу, то је допринело да се време за извоз и увоз одређених прехрамбених производа упола скрати, а директни трошкови такси и накнада смање у неким случајевима и за 80 посто.
„Ово је резултирало увећањем трговине у оквиру иницијативе, па је тако у 2022. години наша укупна трговина с Северном Македонијом порасла за око 30, а са Албанијом око 15 одсто. То је одличан правац у којем треба ићи када говоримо и о томе шта би требало да буду приоритети рада и нашег тела у наредном периоду“, рекао је Момировић.
Министарство подсећа да Национално координационо тело образује стручне радне групе чији су задаци да разматрају појединачна питања и учествују у предлагању решења у циљу олакшања спољне трговине, отклањања баријера у трговини, убрзања и модернизације царинског поступка и спровођења контрола приликом извоза, увоза и транзита робе, поједностављења и смањења формалности.
Gašić i Jurić potpisali Memorandum o saradnji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министар трговине Момировић преузео председавање Телом за олакшање трговине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.