Боравак у природи бар два сата недељно окрепљује ум и тело

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jun.2023, 15:01

Боравак у природи бар два сата недељно окрепљује ум и тело

Боравак у природи, чак и у градском парку два сата недељно значајно побољшава здравље и благотворно делује на наш ум и тело, резултати су опсежног истраживања научника с енглеског Универзитета у Екситеру. Фото: Unsplash/Ashim D Silva Учесници истраживања који су недељно проводили 120 минута >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << или више у природи, већином су били бољег здравственог, односно општег психофизичког стања од особа које нису уопште или су ретко боравиле у зеленилу.
У студији чији су резултати објављени у часопису Nature учествовало је више од 20.000 људи из разних делова Енглеске.
Научници су установили да боравак у природи, између осталог, смањује ризик од развоја дијабетеса типа 2, развоја кардиоваскуларних болести, преурањене смрти, превременог порођаја, смањује стрес и крвни притисак.
Чак 23% испитаника након увођења двосатног боравка у природи једанпут недељно пријавило је осећај већег животног задовољства и радости живљења од оних који га нису практиковали.
Ретки лекари пацијентима саветују боравак у природи. Једите више воћа и поврћа, смањите унос соли и нездравих масноћа, пијте што мање алкохола, више вежбајте – најчешћи су савети. Међутим, нико вам од њих неће рећи: „Седите покрај дрвета“.
Фото: Unsplash/Shane Rounce Ипак, треба истаћи да у Јапану постоје шумске стазе које лекари прописују као терапију својим пацијентима, а намењене су такозваном shinrin-yoku или „шумском купању“ ради побољшања здравља.
Још боље у друштву пријатеља Британски научници су закључили да су два сата у природи и зеленилу користила свим учесницима истраживања, независно од њихове доби, пола, економског и друштвеног статуса.
Посебно благотворно боравак у природи деловао је на особе са хроничним обољењима и на инвалиде.
Од раније знамо да је време проведено на отвореном и у природи добро за здравље, али досад нисмо знали колико је за то потребно времена.
Већина испитаника време је проводила на местима која су од њихових домова била удаљена само три километра, што значи да и посећивање урбаних зелених површина може бити од велике користи.
– Верујем да многи могу издвојити два сата недељно за боравак у природи, нарочито с обзиром на то да се та два сата могу „расцепкати“ на целу седмицу“, сматра др Мет Вајт са Медицинског факултета Универзитета у Екситеру.
Додао је да боравак у природи неким људима омогућава и да уживају у квалитетно проведеном времену с пријатељима или члановима породице, што је такође врло важно. Најновија истраживања упућују на то да здравствено стање појединца може побољшати и живот у зеленијим градским четвртима с пуно дрвећа.
Показало се да је учинак времена проведеног међу зеленилом на здравље био готово једнак ефекту препоручених трајања тренинга или живота у богатијим у поређењу са сиромашнијим деловима града.
3 najbolje vežbe koje možete raditi u vodi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Боравак у природи бар два сата недељно окрепљује ум и тело се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.