Гашић и Јурић потписали Меморандум о сарадњи

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jun.2023, 14:52

Гашић и Јурић потписали Меморандум о сарадњи

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао је данас Меморандум о сарадњи са председником Центра за несталу и злостављану децу Игором Јурићем, којим ће се допринети развоју стратегије у вези са превенцијом везаном за вршњачко насиље и малолетничку делинквенцију. ФОто: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/ОМК МУП Републике Србије Том приликом Гашић је рекао да ресорно Министарство снажно подржава све активности којима чувамо миран и срећан живот сваког детета.
„Драго ми је што смо нашу већ добру сарадњу овим меморандумом подигли на још виши ниво. Један од приоритета Министарства унутрашњих послова јесте безбедност деце и наши припадници врло предано раде на превенцији малолетничке делинквенције, вршњачког насиља, сваког облика насиља над децом. Спроводимо разне превентивне активности. Едукујемо децу шта је насиље, које све врсте насиља постоје, како да се заштите и коме да се обрате за помоћ и подршку“, поручио је Гашић.
Гашић је истакао да Министарство унутрашњих послова има капацитете, знања, вољу и истрајност када је заштита деце у питању.
„Веома смо посвећени свим областима безбедности деце. Једини начин да децу вратимо на прави пут је да са њима разговарамо, радимо, и да им изнад свега покажемо да смо увек ту за њих и да могу да нам верују. Деца нису свесна свих опасности које свет носи, нису свесни и упознати са тамном страном дигиталног света. Зато смо ми ту како бисмо их информисали о томе“, изјавио је Гашић.
Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић нагласио је да је веома важно да рад невладиног сектора буде подржан од стране доносиоца одлука, јер је тако могућност остваривања коренитих промена много већа. Како је рекао, већ на првом састанку је конкретизован један велики и значајан број ствари везаних пре свега за имплементацију Амбер алерт система.
„Затим смо као организација добили контакт тачке за брже реакције самог Муп-а када ми имамо одређена сазнања везана за злостављану децу или генерално проблема са децом. Сада смо ближи развијању једне стратегије која ће се заснивати на раду превенције везано за вршњачко насиље и малолетничку делинквенцију“, рекао је Јурић.
Како је рекао увођење Амбер алерт система очекује се 1. новембра. На питање какав је његов став у вези са тим што споразум потписује са министром чију оставку траже грађани на протесту, Јурић је рекао да је његов приоритет безбедност деце и додао да је у време претходног министра послао више од 80 мејлова само да би добио разговор и да се то није десило, као и да је сарадња са МУП-ом данас на високом нивоу.
„Ми смо само у протекле две године када је претходни министар водио МУП, послали више од 80 мејлова само да бисмо добили разговор. Ми то нисмо добили. Био сам разочаран да ће до те сарадње икад доћи. Од када је дошао министар (Гашић) то је променило мој став и због тога не могу и нећу да се обазирем на било какве протесте, захтеве и слично јер мени је интерес детета приоритет“, рекао је Јурић.
Јурић је додао да је Србија слободна земља и да сваки грађанин има могућност и право да негодује и изрази своје незадовољство. Како је казао да је у претходном периоду његова организација организовала две конференције на којима су учествовали представници Интерпола, као и највиши функционери ФБИ-ија, али не и службеници МУП-а, додајући да се тада осећао понижено, док је сада заједно са делегацијом из МУП-а ишао у службену посету другој земљи, како би видели искуства других земаља везано за потрагу за несталом децом.
„Хоћу само да кажем да је та сарадња данас на високом нивоу“, рекао је Јурић и приметио да се данас у медијима може видети велики број службеника МУП-а, стручњака, који говоре о проблемима у друштву. „Добили смо једну транспарентност МУП-а“, истакао је Јурић.
На питање зашто се у овом тренутку потписује споразум, Јурић је одговорио да је меморандум требало да буде потписан још 25. маја на Међународни дан нестале деце, међутим, једина ствар која је могла да поремети овакав догађај је управо „оно што се десило“ и да је зато било одгођено.
„Мислим да је ова трагедија која се догодила додатно ујединила, ми морамо да се бавимо тиме да се то више не понови“, поручио је Јурић.
Grujičić: Sa Klugeom razgovor o jačanju primarne zdravstvene zaštite u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гашић и Јурић потписали Меморандум о сарадњи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.