Грујичић: Са Клугеом разговор о јачању примарне здравствене заштите у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jun.2023, 14:40

Грујичић: Са Клугеом разговор о јачању примарне здравствене заштите у Србији

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да је од изузетног значаја подршка коју Светска здравствена организација пружа дигитализацији здравства и јачању примарне здравствене заштите у Србији, а регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге истакао је да желе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да помогну да се грађанима пружи висококвалитетна здравствена заштита. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Клуге је данас у Влади Србије разговарао са премијерком Аном Брнабић и ресорним министрима, а Грујичић је новинарима пренела да се на састанка разговарало о многим темама, међу којима и о рационализацији мреже здравствених установа у Србији.
„Разговарали смо о томе каква треба да буде здравствена заштита, утицај животне средине на њу, ко треба о томе да се брине и на који начин треба да радимо да бисмо ојачали превентиву. Они су се сложили са нама да је јачање примарне здравствене заштите један од најбољих начина да се организује скрининг за све што нас интересује“, рекла је Грујичић.
Додала је да је тема састанка била и промена специјализације опште и породичне медицине и исказала захвалност на великој Клугеовој подршци јачању здравственог система у Србији, а посебно државног здравственог система.
Такође, министарка је захвалила директору СЗО у Србији Фабиу Скану, са којим се, како је навела, састанци одржавају на месечном, а често и недељном нивоу, а који неретко указује на пропусте који постоје и помаже у њиховом отклањању.
Грујичић је указала на проблем менталног здравља у нашој земљи за шта ће бити ангажовани стручњаци у институцијама у оквиру примарне здравствене заштите, али и ван система здравствене заштите, уколико некоме треба психолошка подршка. „Искуство СЗО је заиста велико у томе и ми се надамо да ћемо наставити и са даљом сарадњом. Важно је њихово мишљење и подршка за кредит Светске банке који планирамо да добијемо, а који ће пре свега бити усмерен ка примарној здравственој заштити, оснаживању и опремању мојих колега посебно оних који раде у руралним срединама и далеко од великих центара“, објаснила је Грујичић. Клуге је навео да ће СЗО подржати напоре да се ојачају службе и услуге у вези са менталним здрављем у Србији, а посебан акценат ће бити на помоћи младим особама.
„Трудићемо се да унапредимо капацитете здравственог система да се превенирају менталне болести као и да се збрину сви којима је помоћ потребна и да се оствари благостање за све“, рекао је он.
Додао је да ће се подржати изградња систематског интерсекторског приступа менталном здрављу на нивоу локалних заједница, као и напори Србије за јачање примарне здравствене заштите која је, како је навео, основ и самог јавног здравља и превенције болести.
Клуге је истакао да ће се кроз план пута СЗО за здравље и благостање на Западном Балкану заједно са Владом Србије и партнерима из цивилног сектора радити на превенцији лечења и збрињавања хроничних болести као што су хипертензија, обољења срца, дијабетес и рак. „Желимо да помогнемо да се људима у Србији пружи висококвалитетна здравствена заштита. Овај процес је већ почео и ми ћемо све то чинити тако што ћемо разматрати потребе здравствених радника како би могли да пружају најбоље услуге грађанима. Довешћемо наше најбоље експерте за незаразне болести и за јачање здравствених система у Србију, како би са вашом земљом поделили најбољу праксу из целог региона и света“, навео је Клуге.
Milićević: Štete od poplava u školama u Rekovcu i Kragujevcu biće sanirane

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грујичић: Са Клугеом разговор о јачању примарне здравствене заштите у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.