Париз: Постигнут договор са Замбијом о реструктурисању дуга

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jun.2023, 12:41

Париз: Постигнут договор са Замбијом о реструктурисању дуга

Замбија је постигла важан договор са повериоцима о реструктурисању свог државног дуга од 5,80 милијарди евра који може да буде путоказ за многе задужене државе. Фото: Танјуг/AP Photo/Michel Euler Према договору, исплата дуга Замбије ће бити одложена за више од 20 година уз трогодишњи грејс >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << период, током кога ће бити исплаћиване само камате, преноси Ројтерс.
„Замбија је постигла споразум о дугу са нашим званичним повериоцима, а то је значајна прекретница на нашем путу ка економском опоравку и расту“ написао је председник Замбије Хакаинде Хичилема на Твитеру. Споразум са овом афричком земљом се посматра као проба за програм групе Г20 о реструктурисању дугова којим богате земље желе да поједноставе помоћ земљама у развоју, сматра британска агенција.
Председник Француске Емануел Макрон је на Твитеру назвао овај догађај „историјским достигнућем“ и наговестио да и друге задужене земље могу да рачунају на „мултилатерални одговор“. На основу овог договора са званичним повериоцима – владама других држава – ће Замбија од Међународног монетарног фонда(ММФ) добити још 173,3 милиона евра у склопу раније одобреног пакета помоћи од укупно 1,2 милијарде евра
Највећи поверилац Замбије је Кина.
Афричка земља дугује Пекингу 3,78 милијарди евра, тако да је кинеска подршка овом договору била веома важна, додаје Ројтерс.
Makron: Nemam razloga da zovem Putina, ako se javi odgovoriću

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Париз: Постигнут договор са Замбијом о реструктурисању дуга се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.