Нестварна места: Манастир Петковица (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jun.2023, 09:56

Нестварна места: Манастир Петковица (ВИДЕО)

Један од најстаријих фрушкогорских манастира, како се верује, манастир Петковица се налази у атару села Лежимир, надомак манастира Шишатовца, а према постојећим историјским подацима Сремска Петковица је и била метох, односно посед овог манастира. Фото: Војводина уживо Погледајте >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у видеу манастир Петковица и сву његову лепоту:

Главна манастирска црква је посвећена Светој Петки. У прошлости су манастир насељавали монаси, а данас је фрушкогорски манастир Петковица женски.
По неким предањима, манастир Петковица је подигла Јелена Штиљановић, удовица последњег српског деспота Стефана Штиљановића, чија је задужбина била манастир Кувеждин.
Први поуздани подаци потичу из 1588. године.
Црква је до данас задржала првобитни изглед, једино је дрвени звоник у другој половини 18.века замењен зиданим.
Како доћи до манастира Фото: PrtSc/GoogleMaps До манастира се из правца Београда стиже преко Сремске Митровице, а према поменутом селу и од престонице Србије је ова Светиња удаљена око 90 километара.
Фото: PrtSc/GoogleMaps Иако је манастир проглашен 1990. године Спомеником културе од изузетног значаја, те је том приликом стављен под заштиту Републике Србије, чини се да је манастир Петковица на Фрушкој Гори заиста оживео тек са доласком Мати Антонине, која се и данас налази на његовом челу.
Bačka Topola ovih dana u boji lavande: U toku manifestacija “Jun u ljubičastom”

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нестварна места: Манастир Петковица (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.