Вучић: Плашим се да је све отишло предалеко, не видим кључ за решење ситуације

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jun.2023, 20:38

Вучић: Плашим се да је све отишло предалеко, не видим кључ за решење ситуације

Председник Србије Александар Вучић је, одговарајући на питање после састанка у Бриселу, да ли неко има кључ за решење тренутне ситуације на Косову и Метохији, рекао да нема, и да се плаши да је све отишло предалеко и да се плаши да људи нису разумели све оно што је говорио још >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пре две године и годину дана. Фото: Танјуг/Зоран Жестић „Многи то виде сада, али се и даље плаше чувара колевке и непослушних тинејџера, тако да то је оно што је политички проблем, али шта да радимо. Знате, да вам кажем, у животу није све умешано – помешано, нешто можете да разумете нешто не можете, нешто како год да је. Морате да се суочите са последицама нечега и што вам се не свиђа увек. Морамо да будемо уз свој народ на КиМ, али морамо да будемо и уз поштовање међународно јавног права, уз поштовање Повеље УН и Резолуције 1244 на коју се и они позивају када им одговара, а када им не одговара онда их брига и за Резолуцију 1244 и за Повељу УН”. Рекао је председник у свом обраћању након састанка са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом.
Вучић је на питање новинара шта би могао да поручи народу на КиМ из Брисела, рекао да му је много тешко да им се обрати. Да не зна шта би рекао људима у Грачаници, супрузи Драгише Миленковића ког су ухапсили, за ког су, како је рекао, све измислили – за ког сви људи кажу да је један од најбољих људи.
„Је л’ ви мислите да је могуће да у Грачаници и Ранилугу окупите онолико људи? А знате да су у потпуно албанском окружењу. Да се окупе и протестују. То значи да се ти људи плаше за свој живот и своју децу. Могу само да им кажем да смо заједно са њима и да знам колико им је теже него нама који живимо у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и сваком другом месту у Србији. Да ћемо дати све да им помогнемо да се сачува мир и да те људе вратимо кући њиховим породицама”, рекао је председник.
Вучић је Србима на КиМ поручио да се држе храбро, онако како су се Срби на КиМ увек држали. Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не може да каже да ли је на састанцима у Бриселу направљен корак ка деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије јер није присуствовао састанку који је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ одржао са премијером привремених приоштинскиух институција Албином Куртијем, али да му се чини да Брисел чини све што је у њиховој моћи како би дошло до решења и да разуме ситуацију на терену.
„Шта ће се збивати даље чини ми се и у много мањој мери зависи и од Бореља и од нас, а много више од оних који нису били заинтересовани ни за мир ни за стабиолност него су свакодневним провокацијама покушавали да изазову нереде. Увек је добро кад некога можете да чујете и разјасните. Тако да никакву штету не видим од састанака. Ако буде нешто добро – супер. Ако не – шта да радим”, навео је председник Србије након састанка са Борељом, јавља Танјуг.
Додао је да на неке ствари не може да утиче. Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да брине због онога што се дешава на северу Косова и Метохије и због ухапшених Срба који се недељама налазе у притвору косовске полиције.
„Ја бринем због онога што се дешава на терену. То је свакога дана. Шта ће да се догоди. Свакога дана имате лов на Србе. Па после пет дана кад пустите људе, онда кажу, погрешили смо, грешка у идентитету. Па онда кажу не знамо ни сами зашто их држимо”, рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом.
Додао је да нико не зна зашто је ухапшен младић рођен у мешовито албанско-бошњачком браку Душан Обреновић или Радош Петровић. „Не зна ни Еулекс. Шта их брига, ти људи су 25-26 дана у притвору. На страну што су пребијени, један од њих брутално испребијан. Ваљда им је сметало што је православне вере, а није увек био православне вере па су га додатно тукли”, навео је Вучић, јавља Танјуг.
Истакао да је да Србија поседује снимке као и НАТО и Еулекс полиција на којима се виде околности под којима су спроведени у притвор.
„Ти људи седе, само их извлаче напоље и одводе их у полицијску станицу при чему их пребијају и ништа више од свега тога”, рекао је Вучић.
Vučić iz Brisela: Predstavio sam izveštaj o povredama uhapšenih Srba

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Плашим се да је све отишло предалеко, не видим кључ за решење ситуације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.