Ово је најгора храна за вашу штитну жлезду

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jun.2023, 17:00

Ово је најгора храна за вашу штитну жлезду

Штитна жлезда је важна жлезда у дну вашег врата. Фото: Pixabay/herbert2512 Он ствара и производи хормоне који раде са многим системима у вашем телу, укључујући ослобађање и контролу тироидних хормона који контролишу метаболизам. То је процес у коме се храна коју уносите у тело претвара >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у енергију. Ако патите од болести штитне жлезде, то је зато што ваша штитна жлезда производи превише или премало ових хормона.
Постоји неколико типова болести штитне жлезде као што су хипертиреоза, хипотиреоза, тироидитис и Хасхимотов тироидитис, а сви могу бити узроковани разним стварима попут недостатка јода или чак генетике. Најчешће стање штитне жлезде неактивна штитна жлезда или „хипотиреоза“. Често је главни нежељени ефекат хипотиреозе повећање телесне тежине. Ако изненада добијете на тежини, посебно ако вам се чини да то није у складу са вашим тренутним навикама у исхрани и вежбању, важно је да разговарате са својим лекаром да бисте решили све основне проблеме, који у неким случајевима могу укључивати хипотиреозу. Обраћање пажње на оно што једете може имати велики утицај на стање ваше штитне жлезде.
Гојтрогени су намирнице које садрже једињење звано „гоитрин“, које може ометати синтезу тироидних хормона, заједно са недостатком јода.
Гоитрогени укључују некувано поврће крсташа као што су броколи, карфиол и купус, као и соја. Међутим, да бисте се ослободили неких потенцијалних негативних ефеката поврћа, можете их једноставно загрејати. Загревање поврћа крсташа елиминише његову гоитрогену активност. Истраживачи су открили да уравнотежена исхрана игра важну улогу када се фокусирате на проблеме са штитном жлездом. Конзумирање прекомерне количине хране у једном правцу док искључујете други може утицати на рад ваше жлезде. На пример, превише масти, влакана и јода. Такође, одређени неидентификовани хранљиви састојци који се налазе у поврћу могу бити гоитрогени када се уносе у великим количинама, они су присутни у купусу и другом сличном поврћу. Као и увек, пре било какве значајне промене у исхрани, важно је да се консултујете са својим лекаром.
Šta će se dogoditi ako svakog jutra jedete kivi?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово је најгора храна за вашу штитну жлезду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.