Најзанимљивији музеји у Србији: Музеј физичке културе (Олимпијски музеј)

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jun.2023, 12:31

Најзанимљивији музеји у Србији: Музеј физичке културе (Олимпијски музеј)

Музеј физичке културе, данас Олимпијски музеј, један је од најзанимљивијих и најстаријих музеја у Србији. Настао је 1948. године и налази се у престоници наше државе, Београду. Фото: PrtSc/Олимпијски музеј/Виртуелна тура Музеј физичке културе настао је у склопу Музејске збирке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << при Државном институту за фискултуру (ДИФ) 1948. године. Од тада па до до данас овај музеј представља јединствену репрезентацију предмета из области физичке културе, а као такав представља и најстарији музеј за физичку културу и спорт на простору бивше Републике Југославије који је послужио као пример касније основаним музејима спорта у земљама попут Хрватске и Словеније.
Оснивање Музеја физичке културе Музеј физичке културе настао је првобитно као Музејска збирка 1948. године инцијативом тада доцента Државног института за фискултуру Боривоја Боре Јовановића. Циљ оснивања Музеја физичке културе био је да се хронолошки прикупе, сачувају и изложе предмети из области физичке културе, наводено је у стручном чланку „Музеј физичке културе Србије Факултета спорта и физичког васпитања у Београду“ Слађане Мијатовић.
У истом чланку наводи се хронолошки ток Музеја који је уследио након његовог оснивања, а који ће говорити о раду и изазовима са којима се суочавао овај необични Музеј. Наиме, 1964. године је затражено је издавање Енциклопедије физичке културе Југославије. Поради тог момента, већ наредне године оснива се Савезна комисија за историју физичке културе која је требала да обави систематизацију прикупљених предмета. Након дужих покушаја да Комисија отпочне са радом, али и да се групише на друге комисије у различитим деловима земље, Енциклопедија је на издавање чекала на издавање више од десет година, а након што је обављена припрема Енциклопедија је изашла у неколико томова. Поред тога радило се и на другим публикацијама у оквиру историје физичке културе.
Даља истраживања и ангажовања на овом пољу, пре свега професора са овог факултета допринело је да настане Музеј физичке културе од првобитне настале Музејске збирке из историје физичке културе.
Званично Музеј физичке културе основан је 1979. године, а отворен је за јавност у децембру исте године под називом Музеј физичке културе Србије факултета за физичко васпитање. Музеј се налазио у окиру нове зграде Факултета за физичко васпитање, а при отварању Музеј је имао пет засебних одељења, да би се касније проширило на десет. Одељења су формирана као целине за себе, веома занимљиве посетиоцима попут Историје физичког васпитања, Олимпијских игара, Спортских савеза, Архива и библиотека итд.
Музеј физичке културе у 21. веку Музеј физичке културе, данас Музеј спорта и олимпизма или Олимпијски музеј, налази се као комплекс на Факултету спорта и физичког васпитања. Музеј је од скоро свог настанка у потрази за местом које ће просторно пружити решење за ову спортску ризницу која презентује несвакидашње експонате и говори о историји српског спорта, такмичења, али и наставе физичке културе.
Музеј је 2007. године био смештен у Бетон хали, али је након три године морао да напусти овај простор. После неког времена неизвесности и мењања своје судбине, вратио се у своје матично пребивалиште.
Током 2008. године, Музеј је преименован у Музеј спорта и олимпизма, односно Олимпијски музеј. Музеј поседује све збирке из 1947/48 године па надаље, које су скупљане за пређашњи Музеј физичке културе.
Један од на најзначајнијих и најзанимљивијих музеја је део европске мреже универзитетских и акдемских музеја и збирки, а сведочи о богатој спортској култури која се и данас уочава међу Србима и о томе да је као први такав музеј покренут на простору неколико балканских земаља.
 
Najzanimljiviji muzeji u Srbiji: Nišvil džez muzej (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најзанимљивији музеји у Србији: Музеј физичке културе (Олимпијски музеј) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.