Гурмански рај: Ово су манифестације на којима можете пробати најукуснија јела у Војводини (први део)

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jun.2023, 08:58

Гурмански рај: Ово су манифестације на којима можете пробати најукуснија јела у Војводини (први део)

Поред нестварне природе, Војводина се одувек истицала по укусним јелима који житељи наше равнице припремају са много љубави! Чињеница је да су гастрономске манифестације у Војводини, једне од најпосећенијих јер привлаче гурмане из свих крајева! Фото: Војводина уживо У наставку >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << текста представићемо вам једне од најпознатијих гурманских манифестација приликом којих се припремају наша најукуснија јела у Војводини:
Опасуљивање – Нови Бечеј Фото: Војводина уживо На овој лист је наравно и манифестација “Опасуљивање” односно такмичење у припремању пасуља, где се припрема познато јело – пасуљ. Током манифестације, посетиоци имају прилику да пробају различите варијанте пасуља, припремљене према традиционалним рецептима, који су често “тајни”.
Познато је да се код нас пасуљ припрема у већим количинама, јер се наравно, једе више дана! Овом такмичењу, присуствовао је и наш портал Војводина уживо прошле године, из искуства тврдимо се нико није вратио празног стомака!
Манифестација односно такмичење у кувању пасуља ће се одржати и ове године у јулу, а сви посетиоци ће као и до сада, имати прилику да уживају разноврсној у музици, играма, фолклорним наступима и другим активностима.
Поред тога, манифестацију красе и продајне тезге на којима се могу купити локални производи, рукотворине и сувенири.
Сланинијада – Качарево Фото: Војводина уживо Сваког фебрура у години, у Качареву се одржава се чувена манифестација Сланинијада, која на једном месту окупља љубитеље меса и месних прерађевина моћи ће четири дана да уживају уз најлепше мирисе сухомеснатих производа у хали и на штандовима на платоу испред Месне заједнице и уз разноврстан пратећи програм манифестације.
Сланинијада је највећа привредно туристичка манифестација у овом делу земље, а јединствена у свету по својој садржини. Њу сваке године посети велики број људи, који традиционално долазе у Качарево, како би уживали у различитим врстама домаће сланине наших произвођача.
У сеоској кафани, стално друштво започело је расправу о припреми разних специјалитета, сушењу, па и о прављењу добре сланине. Свако за столом је тврдио да управо он прави најбољу, најукуснију, најдебљу, нај … сланину. Срећом, неко се досетио да организује прву локалну Сланинијаду, сличну овој какву данас познајемо. Традиција се наставља, уз укусну храну, пријатну атмосферу и насмејане људе пуних стомака!
Сремска Куленијада – Ердевик Фото: Војводина уживо Осим Сланинијаде, сваке године у фебруару се одржава и чувена “Сремска Куленијада” у Ердевику. Манифестација броји преко 10. 000 посетилаца из наших крајева, али и иностранства. Наравно, и Сремска куленијада нуди могућност такмичења за најбољи кулен, а како то обично бива, одлука није лака.
Осим кулена, посетиоци имају прилику да пробају вина, сиреве, слатке деликатесе и друге домаће производе прављење са много љубави.
Чварак фест Фото: Војводина уживо Кажу да су чварци српске гумене бомбоне, а њихову припрему сви добро знају. Традиционална манифестација “Чварак фест” годинама организује такмичење у припреми најбољих чварака, док у њиховом укусу и мирису уживају многобројни посетиоци!
Ове године, Чварак фест се одржао у Сивцу, а показала да је заинтересованост сваке године све већа! Поред укусних чварака, манифестација нуди богат културно-забавни програм!
Сармијада Фото: Војводина уживо Сармијада обухвата такмичење у припремању једне од омиљених јела – сарме! У оквиру ове манифестације организује се и вашар рукотворина и гастро производа, богат програм за децу, све то уз музички програм.
Сармијада се у Војводини до сада одржавала у Ковину, Бачкој Тополи и у Малом Баваништу.
Током сармијаде, такмичари се “боре” за прво место у припреми сарме по својим тајним рецептима и традиционалним методама. Сваки такмичар има прилику да покаже своје кулинарско умеће, стил припреме и посебне додатке који чине њихову сарму јединственом. Стручни жири оцењује сарме према критеријумима као што су укус, текстура…
Током целе године, Војводину красе различите манифестације које славе њену кулинарску баштину и привлаче посетиоце из свих крајева. Ово су само неке од њих, а у нашем другом делу упознаћете се са још неким манифестацијама на којима се припремају наша позната јела!
U Veterniku postoji biznis koji je procvetao iz hobija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гурмански рај: Ово су манифестације на којима можете пробати најукуснија јела у Војводини (први део) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.