Да ли је заједничка каса добра за ваш брак?

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 19:17

Да ли је заједничка каса добра за ваш брак?

Када се људи одлуче за партнерство и брак, морају донети много одлука, укључујући и да ли је заједничка каса добра идеја или не. Док традиционални парови удружују свој новац, све више новопечених парова одлучује да води одвојене финансије, задржавајуц́и контролу над сопственим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << новцем. Фото: Freepik Раздвајање финансијских аранжмана изгледа као добра идеја из много разлога. Можда постоји неравнотежа моћи у вези која би била мање проблематична када би оба партнера управљала свако својим буџетом. Поседовање засебних каса могло би да учини разлику мање очигледном. Међутим, према новим истраживањима, постоји потенцијална лоша страна у томе јер људи који своје финансијске ресурсе држе одвојено мање су задовољни својом везом од парова који то не чине и њихова веза је мање отпорна на животне изазове.
У студији урађеној прошле године, истраживачи су анкетирали преко 1.000 одраслих у браку о задовољству везом и начину на који су управљали својим финансијама, да ли је њихов новац био обједињен, делимично обједињен или потпуно одвојен. Такође су погледали податке из лонгитудиналне студије деце рођене током једне недеље 1970. Међу учесницима, истраживачи су могли да виде како је удруживање ресурса утицало на срећу у вези и да ли је предвиђало развод у годинама које су биле међу њима.
У оба скупа учесника, они који су удружили своје ресурсе били су значајно срећнији у својој вези од оних који уопште нису удружили ресурсе или су их удружили само делимично. „Много се прича о финансијској независности и трошењу новца на начин на који желите да га потрошите“, каже главни истраживач Емили Гарбински са Универзитета Корнел. „Али, када погледамо ове хиљаде људи, у просеку, видимо да је удруживање ресурса важно за задовољство у вези, посебно за појединце са нижим примањима. Она сматра да када удружите своје финансије, то омогућава да имате више транспарентности у вези у погледу тога колико новца имате и како се троши. Дакле, иако дељење ресурса може да доведе до сукоба, то такође може да подстакне разговоре. Осећај као да су партнери у истом тиму, да заједно постављају финансијске циљеве и разговарају о плановима, све то је олакшано чињеницом да уједињују своје финансије. Моћ финансијских разговора је нешто што је заиста важно и вероватно кључни покретач зашто видимо ове лонгитудиналне ефекте, закључила је.
Иста група истраживача, регрутовала је људе у везама који су били на путу на фудбалску утакмицу на факултету и понудили им кесу пуну новчића (наводно да купе сувенир). Неки учесници су насумично распоређени да ставе своје име на торбу, док је другима речено да ставе своје и име свог партнера на торбу (без обзира да ли је партнер био присутан или не). Затим су одговорили на питања о задовољству везом. Они који су своју торбу означили са оба имена оценили су своју везу више од оних са само једним именом. То је било тачно без обзира да ли је партнер учесника био са њима у то време или не.
Само размишљање о овом налету готовине као о ‘нашем новцу’, а не само о ‘мом новцу’ покренуло је ова веровања вишег реда о њиховој вези. Истраживачи на овом пројекту претпостављају да удруживање новца може бити повезано са осећањем заједничких циљева. Када су анкетирали нову групу ожењених учесника и питали их у којој мери деле финансијске циљеве са својим партнерима и о задовољству везом, открили су да степен заједничких циљева потврђује да удруживање ресурса доводи до веће среће.
У својој управо објављеној студији, друга група истраживача је регрутовала верене парове и младенце и замолила их да учествују у експерименту који укључује њихове финансије. Сви парови су започели експеримент са одвојеним финансијама, затим су истраживачи насумично доделили неким паровима да промене курс тако што ће удружити све своје финансије заједно, док је другима речено да или држе своје финансије одвојено или да управљају својим финансијама како желе.
Затим су учесници анкетирани шест пута током две године како би се видело колико су срећни у вези са својим партнерством и колико се осећају у хармонији око својих финансија (на пример, да ли су или не задовољни количином новца коју су они или њихов партнер уштедели и колико је било сукоба око финансија). Они парови који су удружили своје финансије били су знатно срећнији од оних који су их држали одвојено. Они који деле финансије открили су да се њихово брачно задовољство одржало, а не да опада током прве две године.
Ово истраживање заиста нуди први експериментални доказ да је заједничка каса добра за брак. Оно такође указује на чињеницу да ова корист није само тренутак у времену већ тренд који се наставља током прве две године брака. Као и у првом истраживању, научници верују да би то могло бити због веће финансијске хармоније, која је такође порасла за оне који су удружили свој новац. Да би видео како удруживање финансија утиче на парове на још дужи рок, иста група научника је такође анкетирала већу групу брачних парова (у браку у просеку 15 година) о њиховој финансијској ситуацији и како то утиче на одређену динамику односа. Студија је открила да су парови који удружују касе такође искусили јачу усклађеност око својих финансијских циљева, као и склоност да раде ствари једно за друго без очекивања реципроцитета.
Иако удруживање ресурса можда није лек за све или препоручљиво за све, кажу они, људи би то могли бар да размотре као опцију пре него што претпоставе да су одвојене касе бољи избор. Чини се да удруживање ресурса чини брак срећнијим и стабилнијим, нешто што вец́ина парова жели када изговоре судбоносно „Да“. Осим тога, разговор о могућности удруживања ресурса може подстаћи парове ка отворенијој и искренијој комуникацији што ће учврстити везу. Лекција би требало да буде да је важно да се осећате као да сте у истом тиму и да постављате финансијске циљеве са својим партнером.
Ипак, нико од стручњака не предлажу да сви треба да скоче и брзо промене своје банковне рачуне. Могуће је да се прво морају размотрити и други фактори пре доношења одлуке као што је заједничка каса. На пример, неки појединци су можда искусили финансијске потешкоће након претходне неуспешне везе и зато осећају потребу да се финансијски заштите тако што ће водити налоге одвојено. Такође је важно да не комбинујете прерано финансије, него да сачекате док обе стране заиста не стекну поверење у ону другу и не буду уверене у своје заједничке циљеве.
Šta je bebi bluz?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је заједничка каса добра за ваш брак? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.