Шта је беби блуз?

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 19:07

Шта је беби блуз?

Беби блуз представља емотивно стање које се јавља у прва два три дана након порођаја и доласка кући. Већина нових мајки прође беби блуз без већих проблема. Фото: Pexels/Pixabay Симптоми нестају сами од себе и није потребан никакав третман. Уколико тужна осећања потрају дуже од 2 недеље, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << неопходно је обавестити свог изабраног лекара, јер је то индикатор да се развија озбиљније стање које се зове постпорођајна депресија. Симптоми постпорођајне депресије су слични беби блузу, али су озбиљнији и трају дуже.
Шта узрокује беби блуз? Чак 4 од 5 нових родитеља развије облик беби блуз-а. Ово стање може утицати на нове родитеље било које расе, узраста, друштвеног статуса, културе или нивоа образовања.
То се најчешће дешава током првих 3 до 6 месеци након рођења бебе, али се може развити и до годину дана касније. Ако ваш партнер има беби блуз, може имати жељу да време проводи сам, осећа се љуто, нерасположен, нервозно или узнемирено, губи интерес за посао или хобије које је до тада имао, буди се фрустриран и тужан, осећај безнадежности која преплављује, јављају се проблеми са спавањем или доношењем одлука.
Недостатак сна, проблеми у вези или стрес такође могу изазвати беби блуз. Мушки партнери такође могу имати беби блуз због хормонских промена током и након рођења бебе. Ниво тестостерона може пасти, а ниво естрогена може порасти код нових очева. Други хормони, као што су кортизол, вазопресин и пролактин, могу порасти. Све ове хормонске промене могу изазвати депресију.
Након порођаја, количина хормона естрогена и прогестерона нагло се смањује, изазивајући промене расположења. За неке људе, хормони које производи штитна жлезда могу нагло пасти, због чега се осећају уморно и депресивно. Недовољно спавање и лоша исхрана могу допринети овим осећањима.
Емоционални проблеми су још један могући узрок беби блуза. Можда сте нервозни због бриге о новој беби или сте забринути како се ваш живот променио од рођења бебе. Ове мисли могу учинити да се осећате тужно или депресивно. Можда сте у већем ризику да се осећате тужно након рођења бебе ако сте се осећали депресивно током друге трудноће или у другим периодима свог живота.
Постоји неколико ствари које можете да урадите да бисте се осећали боље. Пре свега односиле би се на то да спавате што више можете и затражите помоћ од партнера, породице и пријатеља. Реците им шта тачно могу да ураде за вас, као што је одлазак у набавку намирница или да причувају бебу док се туширате или спавате.
Одвојите време за себе па било то и на пола сата, биће од великог значаја. Замолите некога коме верујете да пази на вашу бебу како бисте могли да изађете из куће. Покушајте да се повежете са другим новим родитељима. Група за подршку може бити од помоћи. Једите здраву храну и уз вежбање смањите количину стреса.
Plesom do boljeg osećanja: Kako su povezani telesni pokreti i naše emocionalno stanje?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је беби блуз? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.