Линта: Влада да покрене разговор са ХР и БИХ о отетој и узурпираној имовини Срба

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 17:21

Линта: Влада да покрене разговор са ХР и БИХ о отетој и узурпираној имовини Срба

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, позвао је данас Владу Србије да реши стамбено питање прогнаничких породица и покрене разговор са Хрватском и БиХ о отетој и узурпираној имовини и стеченим правима прогнаних Срба. Фото: Wikimedia/Медија центар Београд Он је поводом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Светског дана избеглица, рекао да Србија има „националну и моралну обавезу“ да након три деценије реши кључно питање интеграције тј. питање становања и инсистира код званичног Загреба и Сарајева на поштовању људских права највећих жртава рата на простору бивше Југославије – а то су прогнани Срби.
Како се наводи у Савезу срба из региона, Линта је подсетио да је Србија 2012. године започела реализију Регионалног стамбеног програма чији је циљ био да се до 2017/2018 године реши стамбено питање око 20.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које су биле у статусу подстанара или су живели у нељудским условима, али да је претходних 11 година решено око 7.500 породица.
„Постоји још око 12.000 прогнаничких породица које још увек нису решиле своје стамбено питање. Због тога су огорчени, незадовољн и очајни“, рекао је Линта
Он сматра и да питање прогнаничких породица које су добиле станове кроз различите програме а немају право откупа својих станова треба хитно да се реши изменама и допунама закона о избеглицама, као и да се омогући да више од 1.000 прогнаних лица, који нису имали избеглички статус, добије право да конкурише да решавање стамбеног питања.
„Србија треба да покрене разговор са Хрватском и Босном и Херцеговином о решавању питања уништене и отете имовине, отетих стечених права и бројних других проблема протераних Срба и преосталих Срба у Хрватској и Федерацији БиХ“, закључио је Линта.
Mali razgovarao sa mađarskim kolegama o zajedničkim projektima dve zemlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Линта: Влада да покрене разговор са ХР и БИХ о отетој и узурпираној имовини Срба се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.