Србија и Мађарска потписале споразум у области одбане и безбедности

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 17:12

Србија и Мађарска потписале споразум у области одбане и безбедности

Прва седница Стратешког савета за сарадњу Републике Србије и Мађарске одржана је данас на Палићу, а после седнице уследила је церемонија потписивања билатералних докумената, међу којима је и Споразум између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о унапређеној стратешкој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сарадњи у области одбране, који представља потврду опредељења за даље интензивирање сарадње у области одбране две земље. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Споразум су потписали министри одбране Србије и Мађарске Милош Вучевић и Криштоф Шалај Бобровнички, саопштило је Министарство одбране.
Седници су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председница Мађарске Каталин Новак и премијери Србије и Мађарске Ана Брнабић и Виктор Орбан.
Говорећи о данашњој седници, председник Вучић истакао је да Србија и Мађарска у последњих 10 година граде најбоље односе и да су сви споразуми, који су данас потписани, од изузетне важности за обе земље. „Данас смо потписали и споразум из области одбране и безбедности. Мађарска је чланица НАТО, Србија није и Србија планира да чува своју војну неутралност. Мађарска је чланица Европске уније, Србија није или бар није још. Али дошли смо до таквог нивоа међусобних односа да и у једној тако важној и тешкој ствари за сарадњу, ужасно тешкој области за сарадњу, можемо да будемо најближи и да најближе сарађујемо. Имамо много планова и разговарали смо како да заштитимо своје земље, нашу независност, суверенитет. Како да једни другима помогнемо, како да заједнички радимо у будућности, како да урадимо најбоље ствари за наше народе. То је један огроман стратешки искорак“, рекао је Вучић.
Председник Србије је подвукао да су Србија и Мађарска искрени пријатељи међу којима постоји истинско поверење и да су такви пријатељи „увек и свакоме потребни“.
Председница Мађарске Каталин Новак истакла је да је ово златно доба односа две државе и да формирање Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске доказује дугорочну опредељеност да се добри односи и сарадња наставе.
Она је нагласила да су српски и мађарски народ суверени и да се међусобно поштују. Председница Новак рекла је да Србија може да рачуна на подршку Мађарске у преговорима са Европском унијом.
Без обзира на то што је Србија у статусу кандидата за чланство у Европској унији, како је истакла председница Новак, две земље сарађују по свим питањима, чак и по питању одбране.
Премијери Брнабић и Орбан сагласили су се о важности формирања Стратешког савета за обе државе и потврдили да Србија и Мађарска имају изузетно добре и пријатељске односе.
Mali razgovarao sa mađarskim kolegama o zajedničkim projektima dve zemlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија и Мађарска потписале споразум у области одбане и безбедности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.