Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 17:01

Како сећи лук без суза?

Лук је основа многих рецепата, нажалост већина људи плаче док га сече и пита се како да га избегне. Фото: Pixabay/stevepb Зашто плачемо када сечемо лук?
За све је одговоран механизам лука, који служи за заштиту биљке од оштећења. Укључује избацивање супстанци које изазивају пецкање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и сузење очију. Да бисте то избегли, морате спречити ослобађање ензима, смањити њихову ефикасност или покрити очи.
Ево 4 савета да то постигнете.
Носи наочаре Неки су можда већ пробали ово, па иако делује глупо, има ефекта и помаже. Ипак, можда ћете осетити пецкање у носу, али избегавајте да плачете.
Користите оштар нож Свакако је боље имати оштар нож када нешто сецкате на ситно, а када је лук у питању, оштар нож ће изазвати мање лучење ензима који боду очи.
Охладите лук Ако ставите лук у замрзивач на 30 минута или у фрижидер на 2 сата, требало би да ослободи мање ензима током сецкања. Овде ће вам поново требати оштар нож, али будите опрезни, што се више загрева, то ће бити јачи ефекат горења.
Проветрите кухињу Ако можете, отворите прозор у кухињи и омогућите проток ваздуха, а можете и да укључите напу, јер циркулација ваздуха смањује количину надражујућих материја на једном месту, или директно испред вас.
Ove namirnice se najbrže kvare na visokoj temperaturi

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како сећи лук без суза? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.