Лајчак: Деескалација је неопходна, верујем да ће бити састанка у Бриселу

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 16:57

Лајчак: Деескалација је неопходна, верујем да ће бити састанка у Бриселу

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, рекао је данас да је веома забринут стањем на северу КиМ, да је овај тренутак важан и критичан и да је деескалација неопходна. Фото: Танјуг/Дописник КиМ „Не кријем то, у Вашингтону се тренутно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << налазим, забринут сам. Од 26. маја имамо људе на улицама, ту је косовска полиција, Кфор. Видели смо неколико инцидената, али тренутно је приоритет да се повуку људи са улица, да дође до деескалације“, рекао је Лајчак на конференцији за новинаре у Атлантском савету.
Он сматра да за нереде 29. маја у Звечану нема оправдања.
„Нема сумње да су тог дана дошли људи с намером да повреде некога, или чак убију. Али, исто тако, не можемо рећи за све Србе исто, да има 45.000 криминалаца на северу, већ да идентификујемо стварне криминалце, а Србима који желе нормалан живот, да помогнемо“, рекао је Лајчак.
Када је реч о новим изборима за градоначелнике на северу КиМ, Лајчак је оценио да би било добро да буде избора што пре. „Међутим, нема крајњег рока, све зависи од политичке воље. Наравно, ту је правна процедура која мора да се испоштује“, појаснио је он.
Лајчак је уверен да ће председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти доћи ускоро на састанак у Брисел, а на питање – шта ако Курти не промени став, европски изасланик каже да верује да ескалација није у интересу Куртија.
„Не верујем да је ескалација и даље насиље у интересу Куртија. Мислим да је демократа и да верује у владавину права. Али, хајде да не нагађамо са тим шта би било кад би било. Никад нису рекли стварно ‘не’ дијалогу, мислим да ћемо имати дијалог у Бриселу ускоро“, истакао је Лајчак.Он је појаснио да ће то бити састанак кризног менаџмента поводом тренутне ситуације и истакао да очекује да оба лидера дођу посвећена да се нађу решења.
„Ми смо врло јасни у ономе што очекујемо. Следећи корак је да усвојимо мере, да покажемо да постоје одређене полуге. ЕУ је јасно показала да је спремна да иде ка позитивној агенди, али пре свега, деескалација је неопходна. Регион је веома забринут, јер овај сукоб отвара бројна питања, инвеститори се питају да ли је безбедно улагати у регион… Лидери ЕУ су веома јасни, прате процес врло конкретно“, казао је Лајчак.
Он је рекао да први корак мора да дође од Приштине, која треба да поручи градоначелницима да не раде из општинских канцеларија, а онда потом и од Србије. „Охридски споразум је правно обавезујући, око тога нема дилеме. Почели смо имплементацију, усвојили декларацију о несталим особама, прва три корака су урађена, али нас је сада зауставила есклацаија. Или ћемо имати нормализацију или конфронтацију, нема треће“, рекао је Лајчак.
Он је истакао да ниједна од страна не сме да ради ништа једнострано, јер, како је навео, такви поступци су досад доводили до насиља, тензија.
„Имамо платформу, споразум из Охрида, али ако нема тога, онда би стране могле да пробају да ураде нешто на своју руку. Заједница српских општина је међународно правно обавезујућа за Косово, то нисмо измислили Ескобар и ја. Срби треба да имају право на заштиту своје културе, језика. Оно што желимо да урадимо је да заједнички урадимо статут, да се направи најбољи модел, има 16 европских модела о заједницама општина, нема потребе да се иде даље од тога“, оценио је Лајчак.
На помињање могућности да Кфор појача снаге на КиМ, Лајчак сматра да би то био корак уназад.
„Косовско питање мора да се реши до краја године, јер у 2024. години, Косово неће бити у центру пажње. Иду избори у САД, Европи…морамо да се вратимо за преговарачки сто што пре је могуће. За политичара је важно да буде у правом тиму, на правој страни историје, али то није довољно. Не можете рећи ЕУ и САД да су у криву, а ви сте у праву“, поручио је Лајчак.
Mali razgovarao sa mađarskim kolegama o zajedničkim projektima dve zemlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лајчак: Деескалација је неопходна, верујем да ће бити састанка у Бриселу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.