Каталин Новак: Златно доба односа Србије и Мађарске

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 16:44

Каталин Новак: Златно доба односа Србије и Мађарске

Две земље настављају да поспешују сарадњу на многим пољима, поручила је председница Мађарске Каталин Новак, која је претходно са председником Србије Александром Вучићем на Палићу потписала заједничку политичку изјаву о оснивању Стратешког савета за сарадњу између Србије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и Мађарске. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић “ Ово је златно доба наших односа и ми ћемо да наставимо да радимо на томе да се то златно доба и настави са једним новим поглављем, са формирањем овог стратешког савета. Ја бих истакла „стратешки“ из назива овог савета, јер то значи да ово нису само тактичке одлуке, већ стратешке, сати значи да размисљамо дугорочно, желимо да наставимо мађарско – српску сарадњу“, истакла је Новак.
Навела је да две земље имају много успеха иза себе у протеклих 10 година. Истакла је да је много урађено да односи буду садржајнији и оценила је да се ради о два народа која су суверена и која поштују једни друге.
„Постоји сада воља, постоје конкретни планови да у будућности остваримо конкретне резултате. Формирали смо 12 радних група, од којих очекујемо да постигну конкретне резултате. Ту се не ради само о представницима две владе него и о посланицима једног и другог парламента и представницима мањине у обе земље“, навела је она.
Србија и Мађарска су увек ту једна за другу, и у добру и у злу, истакла је Новак и поручила да ће се две земље увек међусобно помагати. “ У име свих Мађара, ми смо изразили своје саучешће руководству Србије и породицама страдалих. Било је заиста тешко проживљавати све оно што се тада дешавало у Србији. Исто тако је тешко замислити све оно сто се догађа на Косову. Разговарали смо са председником Вучићем и премијерком Брнабић да нам је у интересу да се све учини у циљу мира. Саосећамо са Србима због поплава које су се у последњих неколико дана догодиле“, истакла је она.
Навела је да Мађарска свакодневно прати како се развија ситуација у Украјини и да траже начине како би се дошло до постизања мира, односно до почетка преговора о миру. Такође, прате и ситуацију у региону Западног Балкана.
„Треба да обратимо пажњу и на земље у региону и све да учинимо да овај регион остане стабилан и да се очува мир“ , рекла је она.
Србија може да рачуна на подршку Мађарске када су у питању европске интеграције.
“ Србија је 2009. године поднела свој захтев за прикључење ЕУ и већ годинама се воде преговори о придружењу. За нас је поптуно јасно да је Србији место у Европској унији и желимо да постигнемо да што пре и правно постане чланица ЕУ“, поручила је Новак.
Истакла је да без обзира на чланство у ЕУ, Мађарска и Србија настављају сарадњу по свим питањима, па чак и по питању одбране.
“ Ми имамо заједничке планове и пре уласка Србије у шенгенску зону, да олакшамо прелаз граница између две земље. Ми смо сада констатовали да смо спремни да поспешимо прелазак границе и очекујемо од чланова обе Владе да раде на томе“, рекла је председница Мађарске.
Оценила је да је у обе земље питање демографије важна тема и најавила је да ће председник Србије учествовати на предстојећем Самиту о демографији који се одржава у Будимпешти у децембру.
Mali razgovarao sa mađarskim kolegama o zajedničkim projektima dve zemlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Каталин Новак: Златно доба односа Србије и Мађарске се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.