Пашић: Све је спремно за полагање мале матуре, сутра први тест из српског језика

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 12:10

Пашић: Све је спремно за полагање мале матуре, сутра први тест из српског језика

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић рекао је данас да је све спремно за полагање мале матуре која почиње сутра тестом из српског, односно матерњег језика у 9 часова, као и да се финалне активности приводе крају. Фото: Танјуг/Раде Прелић „Календаром >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је предвиђено да српски односно матерњи језик буде сутра, у среду 21. јуна од 9 до 11 часова, затим у четвртак 22. јуна математика и 23. јуна ученици полажу изабрани тест, то је новина у односу на претходне године, нема више комбинованог теста. Ове године имамо изабрани тест из једног од понудјених предмета који су ученици бирали до краја децембра“, рекао је Пашић за Танјуг.
Највише ђака определило се за биологију – 38 одсто, географију – 29 одсто, историју – 16 одсто, хемију – девет одсто и физику – осам одсто. Он је рекао да полагање траје 120 минута и самим поступком полагања је предвиђено да ученици не могу да напусте просторију првих 45 минута и последњих 15 минута.
Помоћник министра је рекао да ученици и родитељи не треба да брину и да у средњим школама има довољно места.
„Имамо 66.970 ученика и полазника функционалног основног образовања одраслих у систему, а у средњим школама имамо око 75.800 слободних места. Тако да има довољно места за све“, рекао је он.
Пашић је истакао да очекује да се осмаци добро припреме и упутио је захвалност наставницима који су са њима имали у претходном периоду припремну наставу како би што боље урадили свој завршни испит.
Пашић је рекао да завршни испит има троструку улогу – прва је сертификациона, и у овом случају, сви осмаци морају да изађу на завршни испит „Следећи корак у оквиру завршног испита је селекциона функција, то значи да ученици могу да добију 40 поена на ова три теста, српски односно матерњи језик – 14 поена, на математици такође 14 поена, а на изабраном тесту 12 поена. Трећа функција је евалуациона. Што значи да школе на основу резултата завршног испита раде касније евалуацију и процену да ли је оцењивање ученика у складу са њиховим постигнућима. Предузимају и одређене активности за унапређење система образовања“, објаснио је помоћник министра.
Оно што је правилником дефинисано да ученик који има мање од 50 поена из школе и са завршног испита, како је рекао Пашић, не може да упише четворогодишњу средњу, односно, може да упише трогодишњу средњу школу.
Поред српског језика, завршни испит се полаже на још осам језика – на албанском, бугарском, словачком, русинском, мађарском, румунском, хрватском и босанском језику. Највише поред српског језика, како наводи он, полаже се испит на мађарском језику, па затим на босанском језику.
„Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је надлежна институција која ради саму израду тестова и припрему, штампање тестова. Сама дистрибуција тестова се реализује дан пред завршни испит у сарадњи са ЈП „Пошта Србије“ и са Министарством унутрашњих послова у обезбеђеним кутијама, у сигурносним кесама, под пратњом полиције долази до пунктова где се касније ставља у сефове“, казао је Пашић.
Додао је да тестове преузимају директори школа и стављају их у сеф до доласка супервизора. Пашић је објаснио да ученици на полагање тестова долазе у 8 часова у школу, где их чекају одељенске старешине, проверавају да ли су понели ђачку књижицу, затим се проверава да ли су ученици понели прибор који је предвиђен за тај дан и у 8.30 улазе у простор у коме ће полагати завршни испит.
„Позивам ученике да не журе, да полако прочитају сва упутства и да крену у израду теста. Савет је да раде полако и оно што знају, најпре да попуне графитном оловком, а касније да подебљају хемијском“, рекао је он.
Тест се састоји из питања затвореног и отвореног типа. „Свакако постоје стандарди постигнућа на основу којих се праве тестови – имамо основни, средњи и напредни и ту буде отприлике осам питања основни ниво, седам средњи, пет питања негде напредни ниво“, објашњава он.
Пашић је рако да ће прелиминарни резултати бити објављени у недељу 25. јуна до 8 часова ујутру на сајту Моја средња школа, а да одмах родитељи имају могућност првостепеног приговора комисији уколико мисле да неки задатак није вреднован како треба и то могу да ураде електронским путем.
Уколико не могу електронски, додаје он, могу и непосредно у школи да виде резултате у понедељак 26. јуна. Коначни резултати биће објављени 28. јуна, након чега следи попуњавање листе жеља, а 3. јула већ иде расподела по школама, закључио је Пашић.
Ministarstvo odbrane pozvalo mlade da se prijave za oficirsku obuku (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пашић: Све је спремно за полагање мале матуре, сутра први тест из српског језика се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.