Политико: Против Куртија и демократе и републиканци

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 12:04

Политико: Против Куртија и демократе и републиканци

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, како наводи „Политико“, успео је немогуће у политици – да га сложно осуђују и демократе и републиканци у САД. Фото: Танјуг/AP Photo/Visar Kryeziu Али, како додаје „Политико“ у свом европском издању, „нажалост по Куртија, он >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је тврдоглав, а понекад безобзиран политичар“ који је подривао заједнички америчко-европски напор да се постигне дуготрајни мир између Београда и Приштине.
У анализи се наводи да је Вашингтон за недавне немире на северу Косова окривио Куртија и покушао да га обузда, али за сада без успеха.
Сукоб се, како се додаје, продубио претходних дана, након што је Србија ухапсила тројицу косовских полицајаца, а Приштина је потом забранила увоз робе из централне Србије. Куртијеви критичари га оптужују да је изазвао кризу тако што је позвао паравојне полицијске јединице како би на северу поставио албанске градоначелнике након што су Срби бојкотовали локалне изборе.
„Имамо нека фундаментална питања за њега: Да ли можемо да рачунамо на њега као партнера?“, рекао је раније Кристофер Хил, амбасадор САД у Београду, за Глас Америке.
Потом је и државни секретар Ентони Блинкен 26. маја рекао да САД снажно осуђују акције „владе Косова које доводе до ескалације напетости на северу и повећавају нестабилност“. „Чак је и Европска унија, која је покушавала да нормализује односе између Србије и Косова, изгубила стрпљење са Куртијем“, наводи се, између осталог, у тексту „Политика“.
Ричард Гренел, високи званичник Трампове администрације за спољне послове, једно време специјални изасланик за преговоре Београда и Приштине, био је оштар у процени, рекавши да је Курти показао Бајдену и Европљанима „средњи прст“.
Док је Гренел дуго био критичан према Куртију, левичарском националисти чији се ставови никада нису поклапали са ставовима Трампове стране, јавни укор Бајденове администрације био је изузетан на неколико нивоа.
„Политико“ додаје да је Косово мезимче лидера демократа још од како је председник Бил Клинтон предводио НАТО бомбардовање против СР Југославије. Многе демократе „виде Косово као редак пример успешне изградње државе уз помоћ Америке“, истиче се у тексту.
„На другој страни, Хил је дипломатска легенда на Балкану, јер је у том региону деценијама, од Дејтонског споразума, којим је окончан рат у Босни 1995. године. Ако неко разуме обим малигног утицаја Србије у региону током година, то је Хил. Али, тај ветеран-дипломата не оставља дилему да Београд не треба кривити за најновију ескалацију“, пише „Политико“.
Хил је, такође, истакао да су председник Александар Вучић и његова влада „добри партнери у процесу“, указује у тексту.
Počela sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Политико: Против Куртија и демократе и републиканци се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.