САД: Републиканци тврде да имају доказе да је Бајден примио мито

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 11:25

САД: Републиканци тврде да имају доказе да је Бајден примио мито

Америчка Републиканска странка сада тврди да има доказе – тонске снимке – који сведоче да је председник Џозеф Бајден, док је био потпредседник САД, примао мито, као и његов син Хантер. Фото: Танјуг/АР/Susan Walsh Тај случај се назива „Брајб-гејт“, чиме се повезује са „Вотергејтом“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << скандалом над скандалима, и речју „брајб“(брибе) што значи „мито“.
Бајден је, како се тврди, 2016. године, у време када је обављао дужност потпредседника САД, исплату финансијске помоћи Украјини условио давањем отказа украјинском државном тужиоцу Виктору Шокину.
Шокин је у то време водио истрагу против украјинске енергетске компаније БУРИСМА у чијем је надзорном одбору тада био и Хантер Бајден, председников син. То је, укратко, верзија приче која се већ неколико година шири у јавности.
Новост је то што сада тврди републикански сенатор Чак Гресли из америчке државе Ајове.
Гресли је у парламенту САД рекао: „Држављанин једне стране земље, који је, како се сумња, подмитио Бајденове, очигледно је тајно снимио 17 тонских записа“.
Гресли притом мисли на оснивача фирме БУРИСМА Миколу Злочевског, наводећи да је за те тврдње извор из америчког Федералног истражног бироа (ФБИ).
Гресли је навео да је уз помоћ тих записа Злочевски хтео да се осигура у случају да се ствар открије, објавио је Дојче веле (ДW). Током једног саслушања у Конгресу, сенатор Тед Круз је од заменика шефа ФБИ Пола Абејта хтео да сазна да ли ФБИ заиста располаже тим снимцима, а добио је одговор да не може да се говори о истрази која је у току.ж
Републикански конгресмен Џејмс Комер из Кентакија, који води истрагу у Представничком дому америчког Конгреса, рекао је да се на два тонска снимка чује Џозеф Бајден, а на осталима тадашњи менаџер фирме БУРИСМА Хантер Бајден. Комер тврди да су сви разговори о условима за исплату мита, као и да су Бајденови добили по пет милиона долара.
Бивши амерички председник Доналд Трамп, који је тренутно под великим притиском због оптужнице у вези са поверљивим документима, најавио је прошле седмице да ће, након поновног избора на дужност председника, именовати специјалног истражитеља.
Трамп је рекао да би специјални истражитељ требало да се позабави истрагом против, како је навео, „најкорумпиранијег америчког председника свих времена“, односно комплетне „Бајденове криминалне породице“.
Друга половина САД наклоњена Бајдену мање-више игнорише тему „брајб-гејта“.
Бајден је тада, како они тврде, вршећи притисак да се смени државни тужилац у Украјини, у ствари, радио у консултацији с другим нацијама, укључујући и ЕУ. Републиканска странка најављује да ће доказе за наводну милионску корупцију породице Бајден, односно тонске снимке који би то требало да поткрепе, објавити у оквиру рада Истражног одбора Конгреса.
Bajden: Pretnja da će Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje je – stvarna

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Републиканци тврде да имају доказе да је Бајден примио мито се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.