РЦ Крушевац: Штеточине у засадима малине и купине

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 10:40

РЦ Крушевац: Штеточине у засадима малине и купине

На подручју деловања РЦ Крушевац, засади малине на нижим надморским висинама су на почетку бербе, а купина се налазе у фази семе је јасно видљиво на плодници до почетак сазревања плода, већина плодова беле боје (ББЦХ 73-81). Фото: Wikimediacommons/Bernard DUPONT Визуелним прегледом засада малине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и купине регистровано је присуство одраслих јединки цикаде Cicadetta montana complex. Прегледом је утвђено и присусво оштећења у виду зареза на родним младарима малине у ниском интезитету напада.
Ова цикада прави оштећења у виду зареза на кори младара на родним гранама у која женка полаже јаја издуженог облика. У почетку су та јаја беле боје, а касније су жута до наранџаста. Оштећене родне гранчице које су пуне рода, подложне су ломљењу и долази до њиховог сушења.
Произвођачима се препоручује преглед засада купине. Уколико се уоче оштећења на гранчицама услед полагања јаја цикаде, препорука је њихово механичко уклањањање и уништавање. Хемијске мере борбе се не препоручују.
Такође, обиласком терена и прегледом засада малине у појединим засадима су уочени симптоми исхране ериофидне гриње листа малине (Phyllocoptes gracilis). Ериофидне гриње презимљавају као одрасле женке у колонијама у пазуху пупољака око љуспастих листића. Гриња образује више генерација и на наличју листу се може наћи у свим развојним стадијумима током целе вегетације (од краја априла па све до краја новембра). За активирање презимљујућих женки температурни минимум је 110Ц, када са отварањем пупољака мигрирају на лисне петељке и наличје листова најпре двогодишњих а касније и једногодишњих изданака.
Оштећења од ериофидне гриње се манифестују у промени боје на листовима као светлозелене мрље у почетку исхране, које се касније шире, захватају велики део површине листа и добијају светло зелену до жуту боју (хлороза, пегавост и шаренило листа) и на плодовима (нередовна оплодња и развој плодова, неуједначена обојеност, неуједначено сазревање).
Пољопривреним произвођачим се у овом периоду у циљу заштите од ове штеточине не препоручује хемијски третман. Најефикаснији приступ у сузбијању се огледа у праћењу активације гриње после зимског мировања и на почетку вегетације.
РЦ Крушевац наставља са праћењем штеточина у засадима малине и купине.
RC Kosovska Mitrovica: Fuzarioza klasa ozime pšenice i ječma

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Крушевац: Штеточине у засадима малине и купине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.