Кина снизила кључне каматне стопе, жели да подстакне економију

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 10:40

Кина снизила кључне каматне стопе, жели да подстакне економију

Народна банка Кине снизила је данас две кључне каматне стопе са жељом да подстакне економски раст у земљи. Фото: Танјуг/AP Photo/Mark Schiefelbein Примарна каматна стопа (ЛПР) на једногодишњи зајам снижена је за 10 базних поена, на 3,55 одсто, док је ЛПР на петогодишњи зајам, која је често основа >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за хипотекарне стопе, такође снижена за 10 базних поена, на 4,2 одсто, саопштила је Народна банка Кине.
Поменуте каматне стопе су снижене први пут од августа 2022. године.
Кинеска влада је у петак одржала састанак да би дискутовала о мерама које би помогле економији, саопштили су кинески државни медији. Њујоршка глобална банкарска корпорација Голдман Сакс објавила је јуче прогнозу по којој ће кинеска економија у 2023. години порасти за 5,4 одсто, док је раније најављивала раст од 6,0 одсто, пренео је ЦНБЦ.
Многе америчке финансијске институције су раније смањиле своју претходну оцену економског раста у Кини у 2023. години, а међу њима су УБС – са 5,7 на 5,2 одсто, Џеј Пи Морган – са 5,9 на 5,5 одсто, или Стандард Чартерд – са 5,8 на 5,4 одсто.
Zvanični kurs dinara prema evru danas 117,2769, prema dolaru 107,4456

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина снизила кључне каматне стопе, жели да подстакне економију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.