Враћају се батерије које корисници могу сами да мењају

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jun.2023, 09:08

Враћају се батерије које корисници могу сами да мењају

Нови прописи ће забранити производњу уређаја са интегрисаним батеријама, због чега су потрошачи чешће морали да мењају уређаје. Фото: Unsplash/kelli_mcclintock Стиже још један пропис који ће ојачати положај потрошача – у Европском парламенту је изгласан извештај о батеријама и отпадним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << батеријама који ће и произвођачима донети нове обавезе. Наиме, по новим правилима мораће да дизајнирају батерије у уређајима тако да их потрошачи сами могу заменити.
На овај начин се коначно стаје на крај пракси да батерије буду интегрисане у уређај, због чега су корисници били обавезни да чим се она поквари морају да купују нов производ.
Биљана Борзан, из Одбора за заштиту потрошача ЕП, каже да ће овај пропис донети конкретну корист потрошачима, те да ће се врло брзо видети у пракси и његов значај.
„У истраживању које смо спровели 94 одсто грађана је сматрало да би требало омогућити лаку замену батерија у уређајима, док је 57 одсто испитаника приметило да им се трајање батерије скратило од тренутка када су ажурирали систем. Овим законом произвођаче ћемо натерати да одустану од праксе „купи, користи, баци”, уз већу трајност батерије и информисаност потрошача. Батерије ће опет моћи лакше да се ваде и мењају, а уз то ће носити и налепнице са ознаком и кју-ар кодом са информацијама о капацитету, перформансама, трајању“ каже Борзанова.
Увођењем дигиталног пасоша за батерије заокружује се пут од производње до рециклаже батерија, а сви уређаји ће имати све информације о трајању батерије. „Преко кју-ар кодова приступаће се пасошу за батерију и потрошачи ће имати прилику да сами провере каква батерија је уграђена у уређај који користе, како је произведена, које су могућности поправке, да ли се мења у целости или само појединачне ћелије“ објашњава Биљана Борзан.
Нови прописи имају велики значај и због тога што ће велике компаније морати да спроведу истраживања како би се, како је наведено, решили друштвени и еколошки ризици приликом набаве, прераде и трговине сировинама. Минималне количине обновљеног кобалта, олова, литијума и никла мораће се поново употребљавати у новим батеријама.
Kina treći najveći izvoznik automobila u svetu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Враћају се батерије које корисници могу сами да мењају се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.