Селаковић у Пожеги: Држава ће помоћи у санирању последица од поплава

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 20:25

Селаковић у Пожеги: Држава ће помоћи у санирању последица од поплава

 Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић рекао је данас, обилазећи више места у опстинама Пожега и Косјерић, да ће држава помоћи у санирању последица које су поплаве направиле на земљишту у том крају са око 45 милиона динара. Фото: Танјуг/Зоран >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Жестић Селаковић је истакао да је то за сада процена Министарства пољопривреде, јер је поплавних таласа било у великом броју локалних самоуправа, па су процене штете још увек у току.
„Министарка Танасковић је неко ко и сам иде на терен и већ је била у Пожеги и Ивањици, где се задржала највише и тада су она и министар Весић послали јасне поруке да ће држава почети да ради на санирању штете која је учињена, како на инфраструктурним објектима, тако и на објектима јавне намене, објектима за становање или економским објектима“, нагласио је Селаковић, како је саопштено из његовог кабинета.
Констатовао је да су, након два дана откако су падавине престале у Горобиљу у општини Пожега, последиице и те како видљиве, а има само око 20 домаћинстава којима су усеви и економски делови домаћинства били потопљени. Према његовим речима, у неким деловима вода се лагано повлачи, а тамо где је у питању депресивно тло вода ће остати и „док не буде испумпана до краја, неће отећи Моравицом“.
„Овде су и Павловићи, Томићи и Милићи, као што рекох, до 20 породица, а имамо једну кућу до које још увек не може друмом да се дође, већ чамцем“, напоменуо је Селаковић.
Министар је нагласио како су пре два дана падавине стале након 40 дана и немогуће је унапред проценити штету. „Тек сада када се вода повлачи могуће је пописати штету, али Богу хвала да су људи живи и здрави; нема људских жртава овде у Пожеги, као и нигде у Србији, за разлику од 2014. године“, подсетио је он.
Поред њега, на лицу места били су и људи из министарстава, који ће наставити даље ка Косјерићу, како би установили шта се тамо издешавало и видели шта могу да помогну.
„Влада Србије помоћи ће људима да санирају штету сваке врсте, а свима је већ јасно да је овде летина непостојећа не само за оне који су имали усеве, већ и онај који имао и ливаде, неће моћи да покоси траву, дакле неће бити ни кабасте сточне хране“, навео је министар.
Додао је да неће бити ни кукуруза, који је био посејан на тамошњим њивама. „То значи да је пред нама задатак да људима обезбедимо и довољну количину сточне хране за наступајућу зиму, како би до следеће сезоне могли да премосте тај недостатак“, најавио је Селаковић.
Истиче да је, када је реч о сеоским домаћинствима, у неким случајевима већ почела санација, а неке од тих радова ће и сам посетити. „Већ се и кренуло са радовима тамо где је тај поплавни талас био пре 25, 26 дана, дакле у јужном делу Мачванског округа и делу Златиборског округа, Лужичке долине, Пожеге, Косјерића, Ариље, да би се наставило даље у централном делу Шумадије и Поморављу“, поручио је министар.
 
Petković: Jedini kriminalci su Svečlja i Kurti

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Селаковић у Пожеги: Држава ће помоћи у санирању последица од поплава се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.