Да ли сте знали да су банане радиоактивне?

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 17:31

Да ли сте знали да су банане радиоактивне?

Једноставно помињање речи „зрачење“ често изазива страх код људи. Али да ли је тачно да је све око нас радиоактивно, чак и храна коју једемо? Можда сте чули да су банане благо радиоактивне, али шта то заправо значи? Фото: Pixabay/stevepb Зрачење је енергија која путује од једне тачке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << до друге, било као таласи или честице. Свакодневно смо изложени зрачењу из разних природних и вештачких извора.
Космичко зрачење Сунца и свемира, зрачење стена и тла, као и радиоактивност у ваздуху који удишемо и у нашој храни и води, извори су природног зрачења.Банане су чест пример природног извора зрачења. Садрже висок ниво калијума, а мала количина овог је радиоактивна. Али нема потребе да одустанете од шејка од банане – количина зрачења је изузетно мала и далеко мања од природног „позадинског зрачења“ којем смо свакодневно изложени.
Морали би стати испред 200 огуљених банана да би ефекат зрачења био једнак током зрачења рендгена, а тек 20 милиона огуљених банана би изазвало тровање радијацијом.
Вештачки извори зрачења укључују медицинске третмане и рендгенске зраке, мобилне телефоне и електричне водове. Постоји уобичајена заблуда да су вештачки извори зрачења опаснији од природног зрачења. Међутим, ово једноставно није тачно.
Наша тела су изграђена да издрже мале количине зрачења – зато нема опасности од количина којима смо изложени у свом нормалном свакодневном животу.
Namirnice koje čiste pluća od nikotina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли сте знали да су банане радиоактивне? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.