Цветање Тисе – игра плеса, љубави и смрти (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 17:25

Цветање Тисе – игра плеса, љубави и смрти (ФОТО/ВИДЕО)

Феномен под називом “Цветање Тисе” јединствен је у свету, а може се видети само у Србији на реци Тиси и у Кини на реци Јангцекјанг. Овог викенда Тиски цвет се “пробудио” и изашао на површину воде како би продужио своју врсту. Овај јединствени призор, годинама уназад, све житеље >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наше државе оставља без даха! Фото: Предраг Костин/Instagram/divlja_srbija Фотограф Предраг Костин забележио је камером ову нестварну игру природе:
Тиски цвет живи као ларва у муљу читаве три године, док период ројења почиње средином јуна. Овај призор траје само један дан, када се на површину реке Тисе појављују ројеви са милионима јединки, познатији као “Цветање Тисе”.
Прво на површину излази неколико десетина хиљада мужјака, а за њима, пар минута касније, појављују се и женке. У свега пар минута, почиње јединствени плес ларви које постају лептири широко раширених крила.
Фото: Предраг Костин/Instagram/divlja_srbija Цветање Тисе је спектакуларан и јединствен у свету призор, посебно јер се дешава на средини реке.

Постоји веровање да се током цветања Тисе испуњавају љубавне жеље онима који пусте запаљену свећицу на лицидерском срцу.
На обали реке Тисе се окупља на хиљаде заљубљених који у вечерњим сатима уживају у овој чаролији и манифестацијама које се сваке године организују у част овом природном феномену.
RC Kosovska Mitrovica: Fuzarioza klasa ozime pšenice i ječma

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Цветање Тисе – игра плеса, љубави и смрти (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.