Шведски министар одбране очекује пријем у НАТО до самита у Виљнусу

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 17:06

Шведски министар одбране очекује пријем у НАТО до самита у Виљнусу

Шведска је веома одлучна да уђе у НАТО до наредног самита Алијансе у Виљнусу, изјавио је данас шведски министар одбране Пал Јонсон. Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys Он је изразио таква очекивања, иако је додао да постоје сталне примедбе Турске на шведску кандидатуру за чланство, пренео >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је Ројтерс.
„Веома смо одлучни да што пре, а најкасније до Виљнуса, остваримо циљ и постанемо пуноправни члан алијансе“, рекао је Јонсон.
С тим у вези, француска министарка спољних послова Катрин Колона раније данас изјавила је да Турска и Мађарска морају да ратификују чланство Шведске у НАТО пре самита алијансе у Виљнусу и додала да нема разлога за свако даље одлагање, јер се тиме ризикује безбедност 31. чланице те организације.
„То је у интересу свих, па и Турске, и ми рачунамо да ће се сада након завршених избора брзо ратификовати чланство Шведске“, рекла је Колона на конференцији за новинаре са шведским колегом Тобијасом Билстремом.
Он је навео да је Стокхолм испунио услове споразума са Анкаром, указујући да је „ступио на снагу нови закон о антитероризму и да је сада на Турској да донесе одлуку“.
Blinken: SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шведски министар одбране очекује пријем у НАТО до самита у Виљнусу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.