Како функционише највећа хибридна електрана у Аустрији?

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 14:27

Како функционише највећа хибридна електрана у Аустрији?

Највећа хибридна електрана у Аустрији прикључена је почетком године на мрежу. Неколико малих електрана снабдевају више од 17.400 домаћинстава чистом струјом користећи енергију сунца и ветра. Фото: Pixabay/Pexels Прикључивање на мрежу је омогућено хибридним контролором који је развијен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у оквиру истраживачког пројекта „Aspern Smart City Research“. Иновативни софтвер управља електраном паметно и самостално користећи променљиве временске услове како би подржао снабдевање. Без контролора прикључење на мрежу не би било могуће.
Хибридна електрана Трумау има 17.888 соларних панела и један ветропарк са осам ветрењача. Истраживачки тим је у сарадњи са бечком енергетском компанијом Вин Енерги и компанијом Сименс дизајнирао софтвер који може да контролише производне јединице и испуни техничке спецификације мреже. Први пут је овакав контролор имплементиран у хидроелектрану ове величине и може се користити за будуће хибридне електране чиме би се подржао прелазак на снабдевање чистом енергијом.
Инфраструктура се оптимално користи комбинацијом различитих извора енергије. Истовремена производња се ретко дешава са енергијом сунца и ветра. Сунчан, а ветровит дан је пре изузетак него правило. Услед напајања из малих електрана са различитим изворима енергије хибридна електрана може да произведе много више константне струје од појединачних фотонапонских или ветроелектрана. Уколико се испоручи више енергије него што је потребно, она може да се складишти и користи по потреби.
Izložba „Poklon Nila. Moć vode u starom Egiptu“ u Beču, od 14. juna 2023. do 5. maja 2024. godine

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како функционише највећа хибридна електрана у Аустрији? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.