ЕУ разматра реформу енергетског система, неслагања око субвенција за угаљ

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 14:19

ЕУ разматра реформу енергетског система, неслагања око субвенција за угаљ

Министри енергетике земаља ЕУ окупили су се данас у Луксембургу да би одобрили реформу тржишта са енергентима, али предлог Шведске да се продуже субвенције за угаљ је изазвао неслагања. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Sohn, File Реформа предвиђа повећање коришћења енергената са ниском стопом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << угљеника, као и мере које треба да обезбеде стабилност цена енергената, преноси Ројтерс.
Поменути предлог Шведске којим би се наставиле субвенције електрана на угаљ би користио Пољској, која 70 одсто енергије добија из угља. док се њему противе Немачка, Белгија или Луксембург. Пољска је позвала друге чланице ЕУ да разумеју потребе других земаља по питању енергетске безбедности, али немачки министар за економију и климу Роберт Хабек сматра да овај корак „не био био компатибилан са европским и националним климатским циљевима“.
Француска је позвала на компромисно решење, што је и срж предлога заједничког саопштења у које је Ројтерс имао увид. Када земље ЕУ усагласе своја становишта, морају да преговарају о реформи са Европским парламентом, подсеће британска агенција.
Жеља Брисела је да овај предлог закона буде изгласан пре парламентрних избора у ЕУ следеће године.
Goldman Saks smatra da će Kina u 2023. godini rasti sporijim tempom od 5,4 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ разматра реформу енергетског система, неслагања око субвенција за угаљ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.