РЦ Косовска Митровица: Фузариоза класа озиме пшенице и јечма

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 14:16

РЦ Косовска Митровица: Фузариоза класа озиме пшенице и јечма

На подручју рада РЦ Косовска Митровица усеви озиме пшенице и јечма налазе се у различитим фазама развића и сазревања плодова. Фото: Unsplash/Jan Huber Визуелним прегледом усева пшенице и јечма регистровано је присуство симптома штурости класа-фузариозе (Fusarium graminearum).
У усевима пшенице >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уочени су симптоми на 10% биљака, на којима је захваћено до 25% површине класа, а на усевима јечма уочени су симптоми на до 8% биљака, на којима је захваћено до 10% површине класа.
До инфекције овим патогеном долази у време цветања пшенице и јечма при влажном и топлом времену. Први симптоми се уочавају након цветања на класовима који губе зелену боју и постају сламасто жути. Када су услови повољни могу бити заражени и остали делови класа. У зараженом класу формирају се зрна различитог нивоа наливености и та штура зрна добијају белу боју, такође заражена зрна могу да садрже микотоксине који су штетни по здравље људи и животиња.
RC Čačak: Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus na čokotima vinove loze

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Косовска Митровица: Фузариоза класа озиме пшенице и јечма се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.