Катар и УАЕ обновили дипломатске односе, отворили амбасаде

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 10:48

Катар и УАЕ обновили дипломатске односе, отворили амбасаде

Катар и Уједињени Арапски Емирати поново су данас отворили своје амбасаде у двема заливским државама, након што су пристали да обнове дипломатске односе, саопштило је катарско министарство спољних послова. Фото: Танјуг/AP Photo/Kamran Jebreili, File Обнављање дипломатских односа одвија >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се усред ширег регионалног захтева за помирењем и после више од две године откако су арапске земље окончале бојкот Катара, који је нашкодио заливском блоку арапских земаља, савезница Запада, преноси Ројтерс.
Катарско министарство је саопштило да су двојица шефова дипломатије, Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани из Катара и Абдулах бин Зајед из УАЕ, разговарали телефоном док су у понедељак поново отворене амбасаде.
Британска агенција је у априлу објавила да су две заливске земље у поступку обнављања дипломатских односа.
Абу Даби и Доха се годинама споре око утицаја у региону, улоге ислама у политици и подршке за продемократске покрете широм Блиског истока. Саудијска Арабија, УАЕ, Бахреин и Египат су 2017. прекинули све везе с Катаром због оптужби за подршку тероризму, што је била референца на политички ислам, те због оптужби да се приближио Ирану. Доха је порекла оптужбе.
Ријад и Каиро су први поново именовали амбасадоре за Доху 2021. након договора предвођеног Саудијском Арабијом о окончању спора, а бахреинско дипломатско представништво у Дохи још није поново отворено.
До обнављања веза је дошло и након што су Иран и Саудијска Арабија пристали да обнове односе после више година непријатељства, које је погоршало рат у Јемен и допринело порасту нестабилности у заливским земљама, подсећа Ројтерс.
Formirana nova vlada u Kuvajtu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Катар и УАЕ обновили дипломатске односе, отворили амбасаде се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.