Правило да би трудница требало да једе за двоје је велика заблуда

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 09:01

Правило да би трудница требало да једе за двоје је велика заблуда

Због свог и здравља бебе, труднице морају да пазе на килажу, а оптималан вишак килограма током трудноће износи од 10 до 15. Фото: Pexels/Ivan Samkov Данас се зна да током трудноће будућа мајка не би требало да се угоји више од 10 до 14 килограма. Уколико је реч о близанцима дозвољен је нешто >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мало већи број, а ако се у трудноћу уђе са вишком килограма, нормално је да се телесна тежина повећа само од седам до 10 килограма.
Мањак килограма пре трудноће значи да можете себи да дозволите да „набаците“ до 15 килограма, али никако више од тога.
Да би трудноћа била здрава и да би омогућила неометан развој бебе неопходно је да исхрана буде добро избалансирана и богата различитим хранљивим материјама, који укључују одговарајуће количине протеина, угљених хидрата и масноћа, као и воћа и поврћа који садрже неопходне витамине и минерале.
Чињеница је да калоријски унос труднице расте у току трудноће, али није неопходно да трудница удвостручи унос калорија, већ он треба да порасте за неколико стотина калорија до краја трудноће. Како би жена одржала виталност и одговарајућу килажу за време трудноће, а истовремено обезбедила све потребне састојке за правилан раст и развој бебе, неопходно је да се придржава неких једноставних правила у исхрани за време трудноће.
Воће и поврће Препорука је да се уноси четири до пет порција воћа и поврћа на дан. Воће може бити у свежем, сувом или замрзнутом облику, као и у облику сокова и смутија. Свеже и замрзнуто воће и поврће имају виши ниво витамина и других нутријената.
Експерти саветују да је увек бољи избор јести свеже воће него пити воћне сокове, поготово уколико сокови садрже додатни шећер и адитиве.
Протеини Протеини животињског порекла су најбољи извор гвожђа и есенцијалних амино-киселина. Најздравији извор протеина представљају риба, телетина, пилетина, јаја, плодови мора. Уколико је трудница вегетеријанац, неопходно је да се посаветује са својим лекаром око адекватне замене за протеине који се могу наћи у месу.
Постоје и други добри извори протеина, попут киное, која је позната и као комплетни протеин и садржи све есенцијалне аминокиселине. Добри извори протеина су такође сочиво, махунарке, легуминозе, орашасти плодови, печурке и леблебије.
Масноће Масноће треба да чине 30 процената дијеталног уноса труднице. Висок унос масноћа може повећати ризик од дијабетеса код бебе у будућности, истакли су научници са Универзитета у Илиноису.
Међутим, нису све масти лоше, а за здраву и балансирану исхрану је неопходан довољан унос мононезасићених и омега-3 масних киселина, које су познате и као „добре масноће“. Храна богата мононезасићеним мастима укључује рибу, маслиново уље, сусамово уље, авокадо, семенке и орашасте плодове.
Влакна Житарице са целим зрном, махунарке, воће и поврће су богате влакнима. С обзиром да се ризик од констипације повећава у току трудноће, исхрана богата влакнима је неопходна како би се овај ризик свео на минимум.
Студије су показале да унос влакана у току трудноће смањује ризик од хемороида, који се често јављају код трудница.
Калцијум Дневни унос калцијума је веома битан и обезбеђује се путем млечних производа: млеко, јогурт и сир су намирнице богате калцијумом. Осим млечних производа, биљна млека, броколи, купус, кељ, бадеми, купине, смокве су такође богати калцијумом.
Цинк Цинк је елемент у трагу који је неопходан за нормално функционисање имуносистема, раст и развој организма, синтезу протеина и метаболизам нуклеинских киселина. С обзиром на то да су све ове функције веома важне за нормалан раст и деобу ћелија, цинк је веома важан елемент за развојни период фетуса.
Најбољи извори цинка су дагње, крабе, шкампи, риба, пилетина, ћуретина, семенке сунцокрета, орашасти плодови, ђумбир, лук, цереалије, јаја.
Не – алкохолу и кофеину Алкохол се никако не препоручује у трудноћи, односно не постоје „безбедне количине“. Јетра фетуса не може да обради алкохол на исти начин као јетра одрасле особе, тако да превелики унос алкохола може озбиљно да угрози бебин развој.
Уколико трудница конзумира превелике количине кофеина у току трудноће, постоји повећан ризик од мале тежине бебе на порођају, која касније може довести до здравствених проблема.Многе намирнице и напици садрже кофеин, не само кафа.
Šta se dešava u vašem telu ako pomešate alkohol i kofein?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Правило да би трудница требало да једе за двоје је велика заблуда се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.