Чеферин: Европски фудбал не страхује од одлазака играча у Саудијску Арабију

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jun.2023, 15:02

Чеферин: Европски фудбал не страхује од одлазака играча у Саудијску Арабију

Европски фудбал не би требало да страхује од одлазака играча у клубове из Саудијске Арабије, изјавио је данас председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александер Чеферин, преноси АП. Фото: Танјуг/AP/Alessandra Tarantino Он је истакао да клубови из Саудијске Арабије, праве грешке јер >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << улажу у трансфере звезда које су на заласку играчких каријера.
АП подсећа да су Кристијано Роналдо и Карим Бензема узели стотине милиона евра за преласке из европских у клубове из Саудијске Арабије, а сличне понуде добили су и Лионел Меси и Лука Модрић.
Ова четворица фудбалера су од 2008. године освојили све „Златне лопте“ и имају најмање по 35 година.
Чеферин је на питање холандске телевизије НОС, да ли је уплашен због егзодуса фудбалера, одговорио: „Не, не, не“.
„Мислим да је то углавном грешка фудбала у Саудијској Арабији“, рекао је Чеферин у интервјуу који је емитован данас.
„Зашто је то проблем? Зато што би требало да улажу у академије, требало би да доводе тренере и да развијају своје играче. Систем куповине играча који су готово на крају каријера није систем који развија фудбал. То је била слична грешка у Кини када су довели све играче који су били на крају каријера“, навео је Чеферин.
Некадашњи фудбалер Челсија и репрезентације Обале Слоноваче Дидије Дрогба 2012. године први је дошао у Кину, а затим су га између осталих следили Никола Анелка и Фредерик Кануте. Од тада кинеска лига и кинеска репрезентација нису показале велики напредак. „Покажите ми играча који је на врхунцу, у најбољим годинама који почиње каријеру у Саудијској Арабији. Али не ради се само о новцу. Фудбалери желе да освајају такмичења. А најбоља такмичења су у Европи“, изјавио је Чеферин на маргини завршног турнира Лиге нација у Холандји.
АП подсећа да је Лионел Меси прошле године са Аргентином освојио Светско првенство у Катару, а каријеру ће да настави у Интеру из Мајамија. Хрватски фудбалер Лука Модрић би могао и наредне сезоне да игра за Реал
Новинари су питали Чеферина да ли је европски фудбал изгубио најатрактивније играче.
„Нисмо их изгубили. Они и даље играју фудбал. На крају каријера неки играчи одлазе негде да зараде новац“, додао је Чеферин.
Чеферин је поновио да УЕФА разматра правила како би наметнула свеукупно ограничење буџета на плате и трансфере клубова који се квалификују за европска такмичења.
„Зато што не желимо да два или три клуба који имају неограничена средства дођу до буџета од пет или 10 милијарди. Онда наше такмичење више неће бити занимљиво. Практично сваки клуб, сви са којима сам разговарао, слажу се са тим. Далеко смо од било какве одлуке, само размишљамо о томе“, рекао је Чеферин.
Mbape: Ostajem sigurno i naredne sezone u Pari Sen Žermenu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Чеферин: Европски фудбал не страхује од одлазака играча у Саудијску Арабију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.