Нестварна места: Манастир Шишатовац (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jun.2023, 14:03

Нестварна места: Манастир Шишатовац (ВИДЕО)

Манастир Шишатовац се налази на јужним падинама западног дела Фрушке горе у близини истоименог насеља и извора поточића Ремете. У почетку се манастир звао Реметица или Реметски манастир.
Манастир Шишатовац >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су основали 1520. године монаси манастира Жиче, који су се у Срем склонили бежећи од турског зулума. На темељима цркве Светог Николе коју су пронашли, они ће подићи нову и посветити је Рођењу Пресвете Богородице.
Фото: Војводина уживо Манастирски комплекс чине једнострани спратни конак, манастирска црква и капела поред гробља смештена на брдашцету. Двориште манастира, прекривено травњацима, живом оградом у облику лавиринта, прошараним разним врстама дрвећа, цвећа и жбуња, својим складом и уређеношћу очараће сваког посетиоца.
Фото: Војводина уживо Данашњи изглед саборни храм је добио у периоду 1758 – 1778. године. Импонује својом монументалношћу у поређењу са другим фрушкогорским манастирима. У Шишатовцу је од 1812 – 1827. године боравио архимандрит Лукијан Мушицки, због кога је у манастир долазио крем тадашње српске интелигенције: Вук Караџић, Јаков Герчић, Петар Ивановић Кепер…
Фото: Војводина уживо  
Како до манастира:
Фото: PrtSc/google.maps Nedeljni ručak u Vojvodini ne može bez domaće supe s rezancima, a najbolji se prave u Crepaji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нестварна места: Манастир Шишатовац (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.