Кремљ: Договор о житу де факто без шанси, обавезе према Русији нису испуњене

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jun.2023, 07:26

Кремљ: Договор о житу де факто без шанси, обавезе према Русији нису испуњене

Руски захтеви у оквиру договора о извозу житарица из црноморских лука нису спроведени тако да де факто нема перспективе нити основа за продужење споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky Он је у данас објављеном интервјуу за лист Известија нагласио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да се „мало вероватно може предвидети било каква коначна одлука“, преноси ТАСС.
„Може се констатовати да, де факто, судећи према постојећем стању, овај посао нема шансе јер се подразумева постизање договора између држава или удружења. Један део у овом послу је урађен, док други део, везан за захтеве Русије, није, иако је Русија у више наврата показивала добру вољу, пристајала на уступке и више пута продужавала договор“, објаснио је Песков.
Он је закључио да споразум нема перспективу, ни основе за продужење, јер ствари које су обећане Русији још увек нису урађене. Уговори о извозу хране и ђубрива из Украјине на међународно тржиште закључени су 22. јула 2022. године на 120 дана и продужени у новембру и мају.
Један од споразума регулише редослед испоруке жита из лука Одеса, Черноморск и Јужни под контролом Кијева, а Русија и УН потписале су и меморандум о укидању ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта.
Други део споразума предвиђа одмрзавање извоза руских житарица и ђубрива, враћање Рошелхозбанке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне опреме, компоненти и сервисног одржавања, наставак рада амонијачног цевовода Тољати-Одеса и низ других корака.
Међутим, овај део пакетског споразума још није спроведен, упозорила је званична Москва.
Путин с афричким лидерима: Русија отворена за дијалог са свима који желе мир

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кремљ: Договор о житу де факто без шанси, обавезе према Русији нису испуњене се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.