Путин с афричким лидерима: Русија отворена за дијалог са свима који желе мир

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jun.2023, 20:31

Путин с афричким лидерима: Русија отворена за дијалог са свима који желе мир

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас, током састанка са афричким лидерима, да је Русија отворена за дијалог са свима који желе да успоставе мир, водећи рачуна о легитимним интересима страна. Фото: Танјуг/Evgeny Biyatov/Photo host Agency RIA Novosti via AP Истовремено је скренуо пажњу на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << то да Москва никада није одбила преговоре, за разлику од Кијева. „Где је гаранција да Украјина неће одбијати друге споразуме. Али чак и под овим условима, ми нисмо одбили преговоре. Не ми, већ руководство Украјине је најавило да неће преговарати“ , нагласио је председник Русије на састанку на којем је са афричком делегацијом разговарао о ситуацији у Украјини, могућности мировних преговора и договору о житу.
Русија поздравља избалансиран приступ афричких земаља сукобу у Украјини, рекао је Путин.
„Отворени смо за конструктиван дијалог са свима који желе да успоставе мир на принципима правде и узимајући у обзир легитимне интересе страна“, рекао је председник Русије на састанку у палати Константиновски код Санкт Петербурга.
Он је нагласио да је Москва спремна на конструктиван дијалог за оне који желе мир на принципима правде и водећи рачуна о легитимним интересима страна.
Руски председник Владимир Путин представио је афричкој делегацији нацрт Истанбулског споразума о украјинском решењу, где је, како је рекао руски председник, све прецизирано: од броја оружаних снага до јединица војне технике и људства.
Сви проблеми у Украјини почели су након државног, противуставног, оружаног пуча 2014. године, који су подржали западни спонзори, рекао је руски председник Владимир Путин током преговора са делегацијом афричких земаља о украјинском питању.
„Сви проблеми у Украјини почели су након државног, противуставног, оружаног и крвавог пуча 2014. године. И овај пуч су подржали западни спонзори. Они се, заправо, не устручавају да говоре о томе“, рекао је Путин. Фото: Танјуг/Evgeny Biyatov/Photo host Agency RIA Novosti via AP Он је афричким колегама представио и нацрт Истанбулског споразума о Украјини. Према његовим речима, уговор је парафиран, све је било ту, до количине опреме и људства, али је кијевска страна „све одбацила“.
„Не ми, већ руководство Украјине је саопштило да неће преговарати. Штавише, актуелни председник Украјине је потписао указ о забрани ових преговора“, нагласио је шеф државе.
Приоритет Русије је, према речима руског председника, развој односа са афричким земљама.
„Свеобухватан развој веза са земљама афричког континента је приоритет руске спољне политике. Доследно се залажемо за даље јачање традиционално пријатељских односа са земљама Африке и Афричке уније“, рекао је Путин.
Он је изразио наду да ће на самиту Русија-Африка, за који су у току активне припреме, моћи да се идентификују нови изгледи за сарадњу. „Сигуран сам да ће током овог догађаја бити могуће идентификовати нове перспективне области за сарадњу у политичкој, трговинској, економској, научној, техничкој, хуманитарној и другим областима“, рекао је он.
Како је навео, због сукоба у Украјини не би требало да трпе сиромашне земље, па се Москва потрудила да обезбеди увоз украјинског жита у афричке земље.
Он је истакао да криза на светском тржишту хране није резултат руске специјалне операције, већ је настала због неоправданих емисија са Запада и да је почела много пре ситуације у Украјини, као резултат чињенице да су западне земље, САД и земље Европе, почеле да се баве економски неоправданим емисијама како би решиле своје проблеме повезане са епидемијом корона вируса.
Према његовим речима, од 15. јуна из украјинских лука је уз помоћ Русије и Турске извезено 31,7 милиона тона пољопривредних производа. У афричке земље послато је 976.000 тона од 31,7 милиона.
„Ове неоколонијалне власти, европске, а заправо америчке, поново су превариле међународну заједницу и сиромашне земље Африке: извезено је 31,7 милиона тона, а само три одсто отишло је у сиромашне афричке земље. Није ли ово превара? Навикли су да лажу цео свет вековима и то чине и данас“, рекао је Путин.
Предлози афричке делегације за мир у Украјини не би требало да буду у супротности са другим мировним иницијативама, истакао је јужноафрички председник Сирил Рамафоса.
„Препознајемо многе друге предлоге које су изнели други велики играчи у свету. Наш предлог не би требало да се такмичи са другим предлозима који су изнети“, рекао је Рамафоса и додао да рат мора да се реши преговорима и дипломатијом и да не може да траје вечно.
Он је истакао да је време да Русија и Украјина почну мировне преговоре, и да су афричке земље уверене да могу да дају позитиван допринос овом процесу.
„Афрички континент представља седам земаља и сви смо уверени да можемо дати позитиван допринос овом процесу. И тај допринос дајемо са најдубљим поштовањем за обе земље, поштујемо ваше ставове“, додао је Рамафоса. Према његовим речима, чланови делегације су уверени да је „дошло време да обе стране почну преговоре и окончају овај рат, јер овај рат носи нестабилност и штету разним државама широм света”.
Догађаји у Украјини утичу и на Африку, па су афрички лидери одлучили да изађу са мировном иницијативом, рекао је председавајући Афричке уније, председник Коморских острва Азали Асумани.
„Жеља наше делегације је да допринесе у циљу проналажења одрживог мира кризи која супротставља вашу земљу Украјини… Она погађа не само две словенске, пријатељске и суседне земље, већ утиче на цео свет. Посебно, утиче на наш афрички континент, изазивајући проблем у области безбедности хране, енергетске безбедности“, рекао је Асумани.
Делегација афричких председника стигла је у суботу из Кијева у Санкт Петербург на разговоре са руским председником Владимиром Путином о његовој мировној иницијативи за решавање кризе у Украјини. У преговорима о Афричкој мировној иницијативи о Украјини учествују јужноафрички председник Сирил Рамафоса, председник Сенегала Маки Сал , председник Коморских острва Отман Газали и председник Замбије Хакаинде Хичилема. У делегацији су били и египатски премијер Мустафа Мадбули и представници Уганде и Конга.
Milatović: Uveren sam da će Crna Gora na putu ka EU imati podršku Mađarske

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Путин с афричким лидерима: Русија отворена за дијалог са свима који желе мир се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.