Краљевске локације у Великој Британији

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jun.2023, 15:59

Краљевске локације у Великој Британији

Британска монархија је једна од најстаријих и најпознатијих монархија на свету, институција која је не тако давно управљала са преко 23% светске копнене површине, док и данас привлачи велику пажњу не само медија већ и милиона туриста из целог света. Са својом историјом од преко >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << хиљаду година, краљевска породица је преживела и надживела бројне историјске догађаје и промене, од викинга и нормана, преко светских ратова, Брегзита и разних глобалних криза. Иако је смрт легендарне краљице Елизабете II дубоко потресла већину нације, породица ни најмање не престаје да буде у фокусу јавности. Фото: Unsplash/Debbie Fan Разумљиво, британска монархија поседује небројене некретнине непроцењиве вредности – од оних на најбољим локацијама у централном Лондону, преко значајних земљишта у руралним подручјима, па све до неколико крунских двораца укључујући Бакингемску палату, палату Св. Џејмса, Краљевски дворац Виндсор и Сандрингемски дворац. Ови дворци служе као резиденције за чланове краљевске породице, али и за церемонијалне и дипломатске сврхе. Неке од објаката у власништву монархије могуће је посетити, а упознавање са њима додаће аутентичност сваком путовању у Велику Британију.
Бакингемска палата, Лондон Бакингемска палата је иконична резиденција британске монархије у Лондону и вероватно најпознатија краљевска палата на целом свету.
Фото: Pixabay/Alfcermed Овде можете видети познату церемонију смене страже, прошетати прелепим Краљичиним вртовима и дивити се раскоши палате у просторијама за престо, будући да се одређени делови унутрашњости могу посетити током десет недеља преко лета. Ова достојанствена неокласична зграда површине 77 хиљада метара квадратних, симбол је британске краљевске моћи и престижа те сведок многих краљевских рођења, крштења, важних званичних посета и других историјских момената. Посетиоци могу истражити и уметничка дела из Краљевске колекције у Галерији краљице, те колекцију краљевих кола – како коњских тако и моторних возила.
Кенсингтонска палата, Лондон Док је Бакингем званична лондонска адреса краља, Кенсингтонска палата тренутно је дом принца Вилијама и принцезе Кејт и повремено других чланова краљевске породице. Изворно је била грофовска резиденција, међутим, крајем 17. века ју је купила и за своје потребе преуредила краљеvска породиca.
Фото: Unsplash/Nicholas Musili Током много деценија била је омиљена резиденција монарха, да би у 19. веку доживела реновирање под надзором краљице Викторије која је у Кенсингтонској палати и рођена. Данас посетиоци палате могу уживати у музеју који садржи ротирајуће изложбе (укључујући изложбу о стилу и моди Дајане, принцезе од Велса) или обићи државне просторије и простране формалне вртове.
У једном од редизајнираних вртова палате налази се и недавно постављена статуа принцезе Дајане коју су принчеви Вилијам и Хари открили 1. јула 2021, на дан када би Дајана прославила 60. рођендан.
Балморал дворац, Абердиншир Фото: Pixabay/Dp1616 Смештен у нестварно заленим шкотским висоравнима у близини реке Ди, Балморал је био омиљени дворац краљице Елизабете и њена званична летња резиденција. У њему је провела како део меденог месеца са принцом Филипом, тако и последње дане свог живота. Дворац је отворен за јавност од априла до јула, а посетиоци могу истражити прелепе вртове, шетати пејзажима који одузимају дах и сазнати више о краљевској историји Шкотске.
Дворац је обновљен у раздобљу од 1853. до 1856. и још од тада служи као краљевска резиденција. Изграђен је од локалног белога гранита и пример је грађевине у тзв. шкотском баронском стилу.
За Балморал је Елизабетина унука Еугенија једном приликом рекла да је “најлепше место на планети”, а познато је да се везује за важне породичне моменте краљевске фамилије који овде воле да лове, јашу, или једноставно уживају у шетњама у природи..
Дворац Виндсор, Виндсор Фото: Pixabay/Diego Torres За дворац Виндсор важи да је највећи и најстарији настањиви дворац на свету, а за живота краљице Елизабете II био јој је честа резиденција. Овај утврђени комплекс са својим кулама и зидинама представља архитектонско ремек-дело, а посебан значај је имао у ратним временима. Данас чува бројне раскошне експонате, ремек дела Рубенса, Микеланђела, Ван Дајка и Рембранта, као и четири стотине часовника, али и (наводно) најстарију кухињу у Великој Британији. Дворац има и 300 камина, за чије је одржавање задужен само један човек.
Посета овим краљевским локацијама у Великој Британији омогућава незаборавно путовање кроз богату краљевску историју и откривање тајни и прича које су обликовале ову земљу. Од крунисања у Вестминстерској опатији до шетње прелепим Краљичиним вртовима у Бакингемској палати, ове дестинације пружају јединствену прилику да се доживи раскош краљевског живота.
Без обзира да ли сте заљубљеник у историју, уметност или само желите да осетите дашак краљевског престижа, ове локације су апсолутно вредне посете током путовања у Велику Британију.
Аутор текста: Н.К.
Grčka ostrva za koja niste znali

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Краљевске локације у Великој Британији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.