Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jun.2023, 09:12

Блинкен: САД подржавају развијање бољих односа Сеула и Пекинга

Амерички државни секретар Ентони Блинкен подржао је данас напоре Сеула да побољша односе са Пекингом, у телефонском разговору са јужнокорејским министром спољних послова Парк Јином, саопштило је министарство спољних послова Јужне Кореје.
Парк и Блинкен разговарали су >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уочи посете јужнокорејског министра Пекингу овог викенда, преноси Јонхап. Фото: Танјуг/Oliver Contreras/Pool via AP Они су током разговора размотрили више се различитих тема, од веза Сеула са Вашингтоном и Пекингом до односа Пекинга са Вашингтоном и Северном Корејом, наводи министарство.
Министарство је саопштило да је Парк пренео подршку Сеула напорима Вашингтона да одговорно управља својим односима са Кином у неповољним околностима.
Блинкен је рекао да подржава напоре Јужне Кореје да побољша везе са Кином на „здрав и зрео“ начин заснован на међусобном поштовању, наводи министарство.
Током телефонског разговора, Парк и Блинкен су се сагласили да Северна Кореја треба да заустави војне провокације и да је денуклеаризација Пјонгјанга у интересу међународне заједнице, укључујући Кину.
Они су се такође сагласили да би Сеул, Вашингтон и Токио требало заједнички да позове Кину да игра конструктивну улогу у Савет безбедности Уједињених нација СБ УН везано за денуклеаризацију Северне Кореје, наводи министарство.
Очекује се да ће током разговора у Пекингу Парк изнети и став Сеула о недавним примедбама кинеског амбасадора у Јужној Кореји Шинг Хаиминга да ће они који се „кладе на губитак Кине“ у њеном ривалству са САД „дефинитивно зажалити због тога“.
Разговор јужнокорејског и америчког дипломате одржан је и дан уочи Блинкеновог планираног дводневног путовања у Кину.
 
Blinken: Amerika obezbeđuje 205 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Блинкен: САД подржавају развијање бољих односа Сеула и Пекинга се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.