НАЛЕД предлаже измену Закона о раду у вези са начином коришћења годишњег одмора

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jun.2023, 08:00

НАЛЕД предлаже измену Закона о раду у вези са начином коришћења годишњег одмора

У својој књизи мера за побољшање регулаторног оквира за пословање НАЛЕД предлаже укидање обавезе да запослени први део одмора морају да искористе у трајању од најмање две недеље, без прекида. Фото: Pixabay/Daniel_B_photos Договорна пословна политика или поштовање закона о раду? Чини се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да је чешће ово прво, што послодавце ставља под лупу инспекцијског надзора.
Управо то је један од главних разлога за иницијативу за измене Закона о раду у вези са питањем коришћења годишњег одмора коју је покренуо НАЛЕД.
„Закон сада прописује да ви први део одмора морате да користите у трајању од две недеље непрекидно. Наш предлог је да уместо речи ‘први’ у закону пише ‘један део’. Тако да можете и тај први део да користите у краћем периоду ако вам је то потребно“, објашњава Иван Радак из НАЛЕД-а.
„Да ли ова измена иде на руку више послодавцима или запосленима? Што се тиче мањих и средњих предузећа мислим да је апсолутно свеједно, јер је ту више договорна пословна политика. Што се тиче великих предузећа, у великим производњама, то опет зависи од тога да ли остаје континуитет од десет дана да се искористи. Јер потребно је да годишњи одмор буде годишњи. То је минимум тих десет дана“, мишљење је Владимира Лалошевића из Уније послодаваца Војводине.
Управо то право на адекватан одмор запослених и већи простор за могућу злоупотребу послодаваца, је основни разлог синдиката због чега се не слажу са предложеним изменама.
„Оног момента ако послодавац има посла и то може и тај период траје цело лето или целу зиму, он не би могао да иде на годишњи одмор. Он би претпостављам поучен искуством, те дане користио кад нема посла без обзира на то да ли је то у интересу тог запосленог. Тога се ми, у ствари, бојимо“, Горан Милић, из Савез самосталних синдиката Војводине.
Čadež i Rafuna: Privreda ne sme da stane, omogućiti poslovanje bez barijera

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак НАЛЕД предлаже измену Закона о раду у вези са начином коришћења годишњег одмора се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.