Откријте чари Војводине: Препоручујемо вам пет аутентичних места (први део)

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 20:43

Откријте чари Војводине: Препоручујемо вам пет аутентичних места (први део)

Војводину красе многобројне знаменитости и нестварна места каквих, по мишљењу њених житеља, нема ниједна друга земља. Елегантни градови и ушушкана села у Војводини, могу да се похвале богатом историјом, јединственом природом, разноликом културом и укусном кухињом. Фото: Војводина >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уживо Иако је тешко издвојити само неколико аутентичних места у Војводини, у наставку текста представићемо вам неке од најлепших и најзначајнијих:
Суботичка Синагога Фото: Војводина уживо Суботичка синагога, позната и као Велика синагога, саграђена је 1902. године и представља другу највећу Синагогу у Европи.
Током Другог светског рата, синагога је претрпела велику штету, али је обновљена и данас сија стари сјајем. Ово светилиште представља враћање традицији, коренима и успомену на жртве суботичких Јевреја који су изгубили животе у холокаусту. Приликом реконструкције унутрашњости, на обновљене клупе враћена су њихова имена, на местима која су им тада припадала, а на која се највећи број њих није вратио из концентрационих логора у које су одведени 1944. године. Њена рестаурација финансирана је од стране Владе Мађарске, док је донације износила више од два милиона евра.
Ова изузетна грађевина се издваја од осталих Европских синагога по организација простора и спада међу синагоге византијског типа цркви. Према томе, крунисана је великом византијском централном куполом, којој се сачетири угла придружују „сахат куле” са мањим угаоним куполама које су покривене емајлираним цреповима.
Данас она служи као туристичка дестинација, са сталним изложбама и другим културним дешавањима. Поред тога, чланови суботичке јеврејске заједнице ће је приликом већих верских празника и комеморација користити као синагогу, кад год им буде затребала.
Бачка тврђава Фото: Wikimedia Commons/Ванилица Најбоље очувано средњевековно утврђење у Војводини налази се управо на територији општине Бач. Тврђава Бач подигнута у 14. веку значајан је споменик ширења граница краљевства Роберта Анжујског, а данас представља јединствен локалитет који сведочи о континуитету живота и урбаног развоја Подунавља.
Током своје историје, Бачка тврђава је више пута претрпела разарања и обнове, а њен изглед и структура су се мењали под утицајем различитих владара.
Ово средњовековно утврђење је 1948. године званично добило статус споменика културе. Данас је донжон кула у потпуности реконструисана, и доступна за посете туристима, којима се пружа могућност да виде аутентични крајолик средњевековног утврђења, наглашен естетиком рушевина које сведоче о протоку времена на овим просторима.
Музеј Михајла Пупина Фото: Војводина уживо Музеј посвећен лику и делу Михајла Пупина смештен је у згради старе школе, подигнуте 1843. године. Музејску поставку израдио је Музеј Војводијне из Новог Сада 1979. године и од тада се није мењала. Она се састоји од: родне куће Михајла Пупина, зграде старе школе, зграде Народног дома Михајла Пупина која представља његову задужбину и зграде дома културе, у којој постоји стална поставка.
Музеј красе предмети, документа, фотографије и друга сведочанства из живота овог великог научника.
Фото: Војводина уживо Посетом музеја сви заинтересовани ће загарантовано научити више о животу и раду Михајла Пупина, његовим иновацијама и његовом значају у свету науке. Поред тога, музеј представља јединствено место за оне који желе боље да се упознају са историјским контекстом у којем је Пупин живео и стварао.
Музеј Војводине у Новом Саду Фото: Војводина уживо У срцу Новог Сада у импозантној згради која датира из 19.века, смештен је Музеј Војводине. Унутар музеја се могу обићи различите галерије и просторије које приказују различите аспекте прошлости и наслеђа Војводине.
Музеј пружа увид у традицију, обичаје и живот људи у Војводини кроз векове.
Многобројни предмети унутар музеја, попут народних ношњи, алата, уметничких предмета, музичкх инструмента и других артефаката приказују културну разноликост и њен развој кроз време.
Поред тога, Музеј Војводине такође има уметничку збирку која садржи дела уметника из Војводине, као и гостујуће изложбе које представљају различите уметничке стилове и правце.
Сви посетиоци музеја имају јединствену прилику да се боље упознају са историјом, културом и наслеђем Војводине. Осим сталних поставки, музеј често организује и разне догађаје, предавања и радионице како би обогатио посету и пружио додатно едукативно искуство свим заинтересованима.
Градски музеј Сомбор Фото: 025info.rs Градски музеј у Сомбору основан је 1887. године и својом делатношћу покрива општине Сомбор, Апатин, Оџаци, Кула и Бач. Данас музеј располаже са више од 40.000 експоната разврстаних у пет категорија: археолошка, нумизматичка, историјска, етнолошка и уметничка збирка.
У музеју се годинама организују привремене изложбе, предавања, радионице и друге културне догађаје. Његово постојање чува културно наслеђе, едукује посетиоце и доприноси разумевању и промоцији локалне културе и историје.
Било да сте љубитељ археологије, уметности или историје, музеј ће вам пружити занимљив увид у културно наслеђе града Сомбора, али и околине.
Без обзира да ли сте заљубљеник у историју, природу, културу или гастрономију, Војводина ће вас очарати својом јединственом комбинацијом знаменитости које чине њен непроцењиви културни и природни идентитет.
Čaušić: U Moravičkom okrugu situacija stabilnija nego što je bila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Откријте чари Војводине: Препоручујемо вам пет аутентичних места (први део) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.