Танак буџет за безбедносне амбиције Шолцове владе

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 19:11

Танак буџет за безбедносне амбиције Шолцове владе

У првој немачкој стратегији националне безбедности побројани су изазови и претње с којима се суочава водећа економија. Фото: Танјуг/Olivier Matthys Све гласнији ратни бубњеви на истоку Европе довели су до тога да Берлин усвоји, после Другог светског рата прву, стратегију националне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << безбедности која треба да понуди одговоре како да се Немачка избори с новим војним, економским и геополитичким претњама. У документу од 76 страница набрајају се главни ризици по водећу економију ЕУ и мере које треба предузети. Осим војних претњи, у стратегији се помињу сајбер-напади, могући удари на критичну инфраструктуру, али и климатске промене и пандемије.
„Без безбедности нема слободе, нема стабилности и нема благостања”, изјавио је канцелар Олаф Шолц, који је представио документ заједно с водећим министрима.
Шефица дипломатије Аналена Бербок истакла је да руска агресија на Украјину показује да „мир и слобода не падају са неба”. „Безбедност је у 21. веку више од војске и дипломатије”, додала је политичарка Зелених.
Документ открива да Немачка хоће да ојача одбрамбене капацитете у области дигиталних система и свемира. У стратегији се планира јачање европске наменске индустрије и заједничка политика извоза оружја. Указује се да би инфраструктуру као што су електро-мрежа, водовод, путеви, пруге или болнице требало боље заштити од могућих катастрофа, класичних или сајбер-напада.Обећање које је Шолц дао у фебруару – да ће се до идуће године постићи препорука НАТО-а да се буџет за одбрану повећа на два одсто БДП-а – уврштено је у стратегију.
Али то обећање на папиру још не значи у пракси више пара за војску. Готово истовремено с доношењем стратегије владајућа коалиција је одбацила захтев министра одбране Бориса Писторијуса да се његовом министарству буџет повећа за 10 милијарди евра како би започела темељна обнове немачке армије. Уместо тога, добио је обећање да му буџет неће бити смањен.
Норберт Ретген, опозициони посланик Хришћанско-демократске уније и стручњак за спољну политику, оштро је критиковао документ, који је назвао „најнижим заједничким именитељем” подељене коалиционе владе.
„Која је немачка идеја послератног европског безбедносног поретка?”, упитао је Ретген, додајући: „Шта је са чланством у НАТО-у за Украјину, Грузију и Молдавију? Ни речи.”
Si sa Gejtsom o aktivnostima od obostranog interesa za Kinu i SAD

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Танак буџет за безбедносне амбиције Шолцове владе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.