Чадеж и Рафуна: Привреда не сме да стане, омогућити пословање без баријера

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 17:40

Чадеж и Рафуна: Привреда не сме да стане, омогућити пословање без баријера

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и председник привредне коморе у Приштини Љуљзим Рафуна данас су, на састанку у Подгорици, позвали партнере из ЕУ и САД да учине све што је у њиховој моћи да се одржи мир и стабилност на Западном Балкану и омогући економски раст >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и развој региона, као и пословање без баријера. Фото: ПКС Невероватно је да 2023. године разговарамо о томе да хиљаде камиона стоји на прелазима и да забрањујемо проток робе, људи и капитала, истакао је Чадеж, саопштила је ПКС.
„Економија не може да стане, јер живот не може да стане. Блокада бизниса у региону штети свима на Западном Балкану, али и компанијама из ЕУ“, поручио је Чадеж, након састанка у Подгорици одржаног у седишту Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6).
Чадеж подсећа да половину робе произведене у Србији, у вредности од скоро 200 милиона евра, која се пласира на КиМ, производе компаније инвеститори из ЕУ док фирме са КиМ у својој производњи користе две трећине сировина и полупроизвода пореклом из Србије.
Имамо компаније које заједно раде, имају заједничке послове и производе које извозе на трећа тржишта, наглашава Чадеж. „Колега Рафуна и ја смо у сталном контакту од почетка ове кризе, пре два дана, и трудимо се да дамо допринос и убедимо политику да заустављање пословања и блокада привреде не може да буде решење. То није само проблем Београда и Приштине него утиче на проток робе у целом региону“, додаје председник ПКС.
Он је захвалио црногорском министру економског развоја и туризма Горану Ђуровићу на гостопримству и указаној могућности да се искрено разговара о решавању проблема.
Љуљзим Рафуна је указао да бизнис мора да буде изнад политике, да је важна стабилност у региону како би привреде што боље сарађивале и привлачиле инвеститоре.
„Радимо да елиминишемо све препреке нашем бизнису и да имамо што више инвеститора у региону“, рекао је Рафуна,.
Он је апеловао на међународне партнере да се сва спорна питања реше кроз дијалог.
Министар Ђуровић поручио је да се само привредном сарадњом може постићи заједнички циљ, а то је мир и стабилност у региону.
Он је захвалио Чадежу и Рафуни на залагању да се дијалогом реше сви изазови. У заједничком саопштењу, КИФ ЗБ6 подржао је све напоре у правцу решавања отворених питања у оквиру процеса које подржавају Европска унија и Сједињене Америчке Државе.
“Позивамо државе чланице Квинте и Европске уније да учине све што је у њиховој моћи како би подржале деескалацију ситуације изношењем јасног плана активности који садржи мере за успостављање трајних и стабилних веза између Западног Балкана и Европске уније“, саопштили су из КИФ ЗБ6.
Ista cena dizela u narednih sedam dana – 184 din, benzin jeftiniji za dinar -177

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Чадеж и Рафуна: Привреда не сме да стане, омогућити пословање без баријера се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.