МУП издао упутство грађанима о понашању током поплава

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 13:26

МУП издао упутство грађанима о понашању током поплава

Због обилних падавина у Србији је на снази ванредна ситуација у 37 градова и општина, а Министрство унутрашњих послова издало је упутство грађанима како да се понашању у таквим ситуацијама и да прате информације преко радија, телевизије и путем интернета. Фото: Танјуг/Драган >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Николић „Будите свесни да су бујичне поплаве могуће, уколико постоји ризик одмах пређите на виче спратове куће и не чекајте инструкције да бисте то урадили. Држите се даље од електричних каблова. Избегавајте области које су под клизиштима и одронима и не ометајте спасилачке екипе у њиховом раду“, наводи се на Инстаграм профилу МУП-а.
Уколико је евакуација неопходна, како се наводи, потребно је да грађани узму припремљене нужне ствари, по могућству организовано и да напусте домаћинство и да се склоне на сигурно, као и да сарађују са спасилачким екипама. „Ако живите низводно од брана информишите се који је сигнал за опасност, колико времена вам је потребно да се склоните и која је сигурна граница за склањање у случају њеног рушења“, додаје су у упуству.
Преко средства јавног информисања потребно је да грађани прате стање и упозорење од могућих поплава.
МУП саветује уколико грађани имају времена потребно је да обезбеде свој дом, искључе струју на главном прекидачу и све електричне уређаје. Из МУП-а додају и упуства о томе како да се грађани понашају у случају да морају да напсуте свој дом.
„Не ходајте кроз воду, кретање кроз воду дубине 15 цм може изазвати пад. Уколико морате да ходате кроз воду, ходајте тамо где се не помера и користите штап да би проверили дубину и да ли је тло чврсто“, додаје се.
Из МУП-а апелују на грађане да не улазе возилом у полављена подручја, као и да не прелазе брзаке и потоке пешице нити колима. Уколико је могуће, потребно је да се евакуишу домаће животиње или да се пусте из затворених објеката.
МУП додаје да грађани треба да буду припремљени у случају да морају да напусте своје домаћинство, припреме ранац или торбу са личним докумантима и најосновнијим стварима – ако је могуће гумене чизме, флашу са пијаћом водом, топлу гардеробу и батеријске лампе.
Након полава, саветују из МУП-а потребно је да се слушају извештаји на вестима о водоснабдевању, као и да ли је бездбено да се пије вода.
Из МУП-а апелују да вода може бити под струјним напоном од подземних каблова, као и да буду пажљиви у областима са којих се плавна вода повукла, јер су путеви можда оштећени и опасни. „Вратите се у домове само пошто надлежне службе прогласе да је безбедно. Не користите електричне апарате пре провере. Очистите и дезинфикујте површине“, истиче се у успутству МУП-а.
Poplave u Ugljaru kod Kosova Polja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак МУП издао упутство грађанима о понашању током поплава се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.