еАрхив: Нови сервис РГЗ за приступ архивским подацима свим грађанима

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 11:23

еАрхив: Нови сервис РГЗ за приступ архивским подацима свим грађанима

Републички геодетски завод пустио је у рад сервис еАрхив, нову апликацију која омогућава свим грађанима Србије, физичким и правним лицима укључујући адвокате, јавне бележнике и друге професионалне кориснике катастра, да на клик, потпуно бесплатно, изврше увид и приступе документима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << из базе података Дигиталног архива РГЗ-а у сваком тренутку, 24/7, 365 дана у години. Foto: Republički geodetski zavod-rgz Преко овог сервиса, јавни бележници и адвокати ће имати комплетан увид у историјат и правни континуитет власништва над непокретностима. То значи да неће више бити потребе да се грађани беспотребно упућују на катастар, пошто ће сви потребни подаци бити доступни код нотара, наводи се у саопштењу.
Овај приступ ће омогућити и адвокатима ефикасније обављање послова што ће допринети очувању правне сигурности на тржишту непокретности.
Како се наводи, еАрхив омогућава удобност и ефикасност у приступу архивским подацима, јер пружа корисницима увид, преглед и поручивање скенираних архивских докумената из централне базе Републичког геодетског завода, без процедуре и подношења захтева катастру.
У првој фази су доступни подаци из земљишно-књижних уложака и земљишних књига/главних књига.
У наредној фази, РГЗ ће проширити своју понуду и омогућити приступ и другим типовима архивске документације, укључујући збирке исправа, архивске планове и друге врсте докумената.
Осим дигиталног приступа, једна од предности новог система је могућност преузимања свих поручених докумената оверених сертификованим дигиталним печатом и електронско плаћање што доприноси ефикасности, правној сигурности и елиминисању ризика од грешака.
Сервису еАрхив, као и осталим 28 јавно доступним и бесплатним сервисима РГЗ-а, грађани могу да приступе преко веб сајта Републичког геодетског завода.
РГЗ наставља са развојем дигиталних услуга у оквиру успешне реформе земљишне администрације у Србији подржаном од Светске банке.
Brnabić i Mali sa EBRD potpisuju ugovor o unapređenje naučne infrastrukture

Преузмите андроид апликацију.
Чланак еАрхив: Нови сервис РГЗ за приступ архивским подацима свим грађанима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.