Додик: Сарајевски Срби највеће жртве грађанског рата у БиХ

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 09:47

Додик: Сарајевски Срби највеће жртве грађанског рата у БиХ

На Сокоцу и Равној Романији данас ће бити обележен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којој је погинуло више од 4.000 српских бораца, а председник Републике Српске Милорад Додик тим поводом рекао је да су сарајевски Србе највеће жртве грађанског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рата у БиХ. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Он је истакао да је Сарајевско-романијска регија колевка Републике Српске, а Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске симбол храбрости и патриотизма.

„Улога бораца са подручја Сарајевско-романијске регије била је пресудна у одбрани не само те регије, већ и целе Републике, јер су ти храбри људи били увек где је било најтеже. Нажалост, своје куће, огњишта, имања, која су чували, бранили и одбранили у току Одбрамбено-отаџбинског рата, на крају, у миру, након потписивања Дејтонског споразума, морали су да напусте. Са собом су понели само оно што се могло понети, а оно што је било најтужније – носили су и своје мртве“, нагласио је Додик.
Додик је рекао да су у срцима српског народа и данас веома живе слике избегличких колона сарајевских Срба који са завежљајима, по вејавици и хладноћи напуштају своје домове, носећи са собом и своје мртве.
„Те језиве сцене нису забележене нигде у свету. Та страшна судбина задесила је наш српски народ, сарајевске Србе који су највеће жртве протеклог грађанског рата у БиХ“, нагласио је Додик.
Како је додао, неки су напустили Сарајево одмах на почетку рата 1992. године у страху за своје животе, остављајући све што су стицали деценијама и своје корене, док су други излазили из Сарајева како и кад су могли, а последњи масовни егзодус Срба из Сарајева догодио се након Дејтона. Он је нагласио да је данас Сарајево град без Срба, јер их је, како је навео, остало тек толико да се каже да су на нивоу статистичке грешке.
„Град у којем је живело скоро 160.000 Срба, данас је потпуно етнички очишћен. Све што су знаменити сарајевски Срби градили и стварали у том граду више не постоји, а њихове заслуге не признају се ни пуким називом улица. И то су променили. Све то довољно говори колико је политичко Сарајево огрезло у мржњи и отпору према свему што није муслиманско. За њих је истина само она из њиховог угла посматрања, коју желе да свима сервирају“, навео је Додик.
Он је оценио да то докле иде политичка провокација Сарајева према српском народу и Републици Српској, говори и то да су на табле на улазу у тај град смрти за српски народ написали да је био 1.425 дана под опсадом, што је, нагласио је, ноторна лаж.
”Током рата Сарајево није било ни под опсадом, нити је било опкољено, већ је било етнички подијељен град“, истакао је Додик.
Протерани сарајевски Срби, нашли су своје уточиште у Републици Српској, која је њихова истинска домовина, док су неки од њих свој нови дом саградили у Србији или су расути широм света.
„Данас са поносом можемо рећи да је Република Српска створена у миру, а захваљујући нашим храбрим борцима, одбрањена у рату. Посебно желим да нагласим да је одбрана Сарајевско-романијске регије била један од најтежих и најзахтевнијих задатака Војске Републике Српске. И зато никада ниједна наша жртва не сме бити заборављена, јер само на овом подручју и у одбрани ове регије животе је положило више од 4.000 храбрих српских бораца“, нагласио је Додик.
Он је додао да то колику жртву је поднео народ ове регије у протеклом рату показују бели крстови на војничком гробљу „Нови Зејтинлик“, који ће остати као неми сведоци тешке прошлости сарајевских Срба. На Сокоцу и Равној Романији данас ће бити обележен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је погинуло више од 4.000 српских бораца.
Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске.
Припадници Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске одбили су 35 непријатељских офанзива и покушаја пробоја линије српске одбране.
Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размештене на ширем подручју Сарајева.
На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.
У знак сећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.
Дан одбране Сарајевско-романијске регије обележава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиција ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.

Додик најавио да ће НСРС усвојити резолуцију о заштити Срба на КиМ

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Додик: Сарајевски Срби највеће жртве грађанског рата у БиХ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.