Имамо ли у Србији праве распродаје?

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jun.2023, 09:06

Имамо ли у Србији праве распродаје?

Потрошачи често имају утисак да у домаћим радњама које нуде робу на снижењу то често није право снижење. Фото: Pixabay/Victoria_Regen Разлог је што многи трговци и пре почетка снижења која организују, најпре повећају цене, а онда их наводно снизе. Утисак је тако да снижења и нису тако уочљива, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << те да већина током распродаје робу купи мање-више по истим ценама.
Шта значи распродаја робе и да ли трговац мора посебно да обележи ову робу?
Распродаја робе је продаја по нижој цени у односу на претходну цену, у случају престанка пословања трговца, престанка пословања у одређеним објектима или престанка продаје одређене робе.
Трговац је дужан да физички издвоји робу која је предмет распродаје од продаје робе под редовним условима. Од објављивања распродаје до краја њеног трајања трговац не сме да наручује и укључује у распродају нове количине робе која је предмет распродаје. Уколико приметите било какве неправилности које се тичу оглашених снижења, пријаву упутите Тржишној инспекцији, која је надлежна за надзор прописа који се тичу продајних подстицаја. Наглашавамо да су права потрошача иста и када се роба/услуга купи по редовној и када се купи по сниженој цени.
Уколико имате фискални рачун, односно доказ о куповини, за несаобразност/недостатак који се у периоду од две године појави, можете продавцу изјавити рекламацију.
Саветују се потрошачи да без обзира на снижења куповину не обављају импулсивно већ планирано. Један од разлога је и ситуација када куповину обавите у малопродајном објекту, а предомислите се, сходно Закону о заштити потрошача, уколико не постоји несаобразност/недостатак, немате право да захтевате поврат новца односно замену. Неки од трговаца овакву праксу дозвољавају, али је одлука о томе препуштена њиховим условима и пословној пракси, а не и обавези коју је прописао закон.
Mlekari iz Bogatića više ne prosipaju mleko

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Имамо ли у Србији праве распродаје? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.